Nog genoeg te genieten bij piepjong EDO

Monne Reitsma
Haarlem

Van de spelers die deze zomer zijn vertrokken bij EDO is een heel aardig elftal te fabriceren. Maar evengoed blijft er voldoende kwaliteit over in Haarlem-Noord om van goed voetbal te kunnen genieten, zo bleek zondag tijdens de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. De Noordwijkse eersteklasser SJC werd voor de beker met 4-0 verslagen.

Na de kansloze degradatie uit de topklasse zochten veel spelers hun heil elders. Voor vervanging ging trainer Roy van der Mije vooral op zoek naar jonge spelers uit lagere klassen. Gretige gasten die het een eer vinden om in het roodzwart in de hoofdklasse te voetballen. Zoals Arno Dijkstra, de spits die eerst bij HBC speelde en afgelopen seizoen bij United/DAVO. Hij liet zich tegen SJC nadrukkelijk gelden.

Aanvallend

Aanvallend heeft Van der Mije sowieso niet veel zorgen, want ook Arsenio Snijders (Ter Leede) en Nicolas Yonis (die vorig jaar overkwam van AZ) maken deel uit van zijn selectie. En dan heeft de coach Ron Rosenhart nog achter de hand.

Jeffrey van den Berg is ook gebleven, maar daar rekent Van der Mije dit seizoen niet meer op. De aanvaller scheurde half mei tijdens de warming-up van de finale om de Haarlems Dagblad Cup zijn voorste kruisband. Door de naam van midvoor Fabian Willemze, die het vorige seizoen al miste, heeft de trainer helemaal een streep gezet. Hij ondergaat binnenkort een heupoperatie.

Piepjonge

Van der Mije koos tegen SJC voor een piepjonge defensie, waarin Jeff Kemper zich met zijn 23 jaar de routinier mag noemen. Om hem heen stonden de 20-jarige Elroy Tuur (Volendam), de 19-jarige Soufyan Akmum (Zeeburgia) en de 18-jarige Yannick Hoogeboom uit eigen opleiding. Het kan zomaar eens het achterhoedekwartet zijn waarmee EDO de competitie ingaat. Al heeft onlangs ook Chesron Esseboom zich weer gemeld in het Noordersportpark. De voorstopper had zich laten overschrijven naar zaterdageersteklasser FC Breukelen, maar is op zijn schreden teruggekeerd.

Tegen SJC bleef de verdediging moeiteloos overeind, waardoor de overwinning geen moment in gevaar kwam. Met twee keer Arno Dijkstra, één keer Arsenio Snijders (later uitgevallen) en eenmaal Nicolas Yonis deden de aanvallers waarvoor ze op het veld staan.

Hoon

Maar in plaats van complimenten kreeg de voorhoede na afloop hoon over zich heen van Van der Mije. Zo werd Dijkstra een hautaine houding verweten bij het uitspelen van kansen en liep Yonis naar het idee van de trainer als een zomeravondvoetballer rond. ,,Hij loopt op halve kracht te voetballen. Ik weet wat hij kan, maar hij laat het veel te weinig zien. Ik had hem het liefst gewisseld, maar dat kon niet meer.’’

Meer nieuws uit Sport