Deining over technofeest op naaktstrand

Annalaura Molducci
Zandvoort

Bij strandpachters, omwonenden en de politiek in Zandvoort is onrust ontstaan rond een gepland groot technofeest op 10 september op het naaktstrand. Het CDA maakt zich grote zorgen en heeft vragen gesteld. Volgens verantwoordelijk wethouder Gerard Kuipers (D66) is er nog geen vergunning verleend. ,,We gaan dat eerst ambtelijk allemaal heel goed uitzoeken”, zei hij gistermiddag.

Het gaat om een feest dat op zondag 10 september van 12 tot 23 uur zou worden gehouden. Het feest heet Loveland Beach en op de Facebookpagina van het evenement zeggen vrijdagavond 1023 mensen te gaan. De kaarten worden verkocht voor 34,50 euro.

Fractievoorzitter Cees Mettes van het CDA kreeg er vorige week al lucht van. Hij werd gewaarschuwd door ongeruste omwonenden en strandpachters die zo’n feest niet zien zitten. Op Facebook circuleerden allerlei verhalen, zegt hij.

Zijn partij heeft daarom meteen opheldering gevraagd aan het college van B en W. Volgens Mettes kan er helemaal geen vergunning worden verleend omdat het naaktstrand tegen een natuurgebied aan ligt.

Restricties

,,Het gaat hier om een technofeest waar geen restricties zijn voor wat betreft het geluid. Volgens ons is dit in strijd met het gestelde in ons eigen bestemmingsplan Strand en Duin. Op bladzijde 27 staat onder het kopje over de Seizoensgebonden Strandpaviljoens: Ook het gebruik als discotheek of ten behoeve van houseparty’s is niet toegestaan.”

Mettes wil geen ’Bloemendaalse toestanden’ in Zandvoort-Zuid met buitensporig drugsgebruik en veel politieinzet. Of er door de andere politieke partijen ook zo over wordt gedacht, weet het CDA niet. Het is nog reces en contact met andere partijen is er niet geweest. Voor zover Mettes weet is dit de eerste keer dat er zo’n vergunning wordt aangevraagd. ,,Wij van het CDA willen het rustig houden in Zandvoort-Zuid. We vinden dat de grote feesten maar in Noord moeten worden gehouden. We willen geen geplas en gepoep in onze tuinen. O nee, dat heb ik niet gezegd. We zijn ook bang voor precedentwerking.”

De strandpaviljoens zitten er volgens Mettes ook niet op te wachten. ,,Het is hier rustig en de omzetten zijn hier ook lager. Ik heb veel vragen over de vergunning. Wat voor feest wordt het? Wat zijn de waarborgen dat het met het verkeer niet uit de hand loopt? Hoe wordt het vertrek van de bezoekers geregeld?”

Risico

De vergunningaanvraag voor het technofeest is binnen en er wordt de komende dagen heel goed gekeken of het verlenen van de vergunning niet in strijd is met het beleid, zegt wethouder Kuipers. Hij wil zich verder nog niet uitlaten over de kans of het feest wel of niet doorgaat. Dat de organisatie al kaarten heeft verkocht, interesseert de wethouder niet. ,,Dat is het risico van de ondernemer. Je ziet wel vaker dat er al kaarten te koop worden aangeboden als de vergunningaanvraag nog loopt.”

Ambtelijk wordt heel goed onderzocht of een feest wel of niet kan worden gehouden op het naaktstrand. Kuipers weet niet precies wat de omvang van het feest wordt maar hij laat dat allemaal nagaan. Op voorhand wil hij niet zeggen dat een feest niet kan omdat het naaktstrand tegen een natuurgebied aan ligt.

,,In Bloemendaal liggen de plaatsen waar feesten worden gehouden ook tegen natuurgebieden aan. In Zandvoort zijn ook veel stilte- en natuurgebieden. Dat wil niet zeggen dat er nooit een feest mag worden gehouden. We toetsen de aanvraag aan ons beleid en kijken heel goed naar de wet- en regelgeving. Het feit dat er politiek nu ook wat onrust ontstaat, wil nog niet zeggen dat zo’n feest niet doorgaat, maar er wordt kennelijk wat van gevonden. We toetsen de vergunning nu eerst aan het beleid. Als de uitkomst dan is dat er toch een vergunning wordt verleend, kan de politiek de regels veranderen.” Kuipers verwacht eind volgende week duidelijkheid te kunnen geven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.