Lof voor Nop Maas, Harry Swaak en Demi Baltus bij uitreiking Olifant

Winnaars van de Olifant op het podium. Van links naar rechts: Burgemeester Jos Wienen van Haarlem, Demi Baltus krijgt de aanmoedigingsprijs, Harry Swaak wint de publieksprijs en Nop Maas is winnaar van de Juryprijs© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Leontien van Engelen
Haarlem

Nop Maas en Harry Swaak zijn de winnaars geworden van De Olifant 2017, de kunst- en cultuurprijs van deze krant. Demi Baltus werd als jong talent in de schijnwerpers gezet.

De uitreiking vond maandagavond plaats in de Philharmonie. Vooral de jury had het moeilijk bij het toekennen van de prijs. Alle genomineerden, Maarten Claus en Matya Grabijn, Nop Maas, Sue the Night, Hans Looijen en Harry Swaak, betekenen veel voor het culturele klimaat in deze regio.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De vijf genomineerden werden op het podium geïnterviewd door adjunct-hoofdredacteur Hugo Schneider, waarna een verrassingsoptreden voor ieder van hen volgde. Aan het eind van de avond maakte burgemeester Jos Wienen de winnaars bekend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De juryprijs ging naar Nop Maas. Maas schreef boeken over negentiende-eeuwse schrijvers, is biograaf van Gerard Reve en bewerkte de oorlogsdagboeken van Hanny Michaelis, waarvan onlangs het tweede deel verscheen.

Maar hij doet meer; de jury kende de juryprijs ook aan Maas toe vanwege zijn grote inzet voor een bijna uitstervend ambacht: het met de hand zetten en drukken van literaire juweeltjes in kleine oplage in zijn met drie andere margedrukkers gerunde drukkerij Hof van Jan.

Harry Swaak

De publieksprijs werd toegekend aan Harry Swaak. Hij zet zich als groot kunstliefhebber al jarenlang in voor hedendaagse kunstenaars. Niet alleen staat hij hen met raad en daad terzijde, maar hij biedt hen ook een podium in zijn eigen galerie Castellvm Aqvae in Bloemendaal.

(Lees ook: Olifanten in Philharmonie op hun plaats)

Voor het eerst werd ook een jong talent in de schijnwerpers gezet. Die eer viel te beurt aan Demi Baltus, een jonge Velsense die naam maakt met slam poetry. Zij verbindt klank en ritme op een fraaie manier.

Het feit dat ze dat losjes en uit haar hoofd doet maakt het nog eens extra knap. De jury is onder de indruk van de talenten van Demi. De dichteres kreeg maandagavond meteen de kans haar kunsten te demonstreren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.