Voorwaardelijk straf dreiger Stedelijk Gymnasium in Haarlem

Jacob van der Meulen
Haarlem

Een 16-jarige jongen uit Heemstede is veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf omdat hij maart dit jaar leerlingen en docenten van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem via Facebook bedreigde met een aanslag, vergelijkbaar met de slachting op een school in het Amerikaanse Columbine.

De voorwaardelijke werkstraf bedraagt 80 uur met een proeftijd van twee jaar. In die tijd moet de jongen individuele psychotherapie volgen en verplicht begeleid worden door de reclassering. De rechtbank verwerpt het verweer van de verdediging dat er slechts sprake was van een grove en extreme grap van een puber, op zich fout, maar binnen zijn vriendengroep niet ongebruikelijk.

De jongen werd na zijn daad van school verwijderd en moest zijn eindexamen ergens anders doen. De cognitief hoogbegaafde jongen slaagde en gaat studeren aan de universiteit.

De rechtbank hield bij de straf rekening met enerzijds de gevoelens van angst en onveiligheid die door deze bedreiging op school en in de samenleving zijn ontstaan en anderzijds met de vastgestelde stoornis en de bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling bij de jongen. Ook het feit dat hij na zijn dreiging al 12 dagen in hechtenis zat werd meegewogen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.