Coalitie Zandvoort toch niet unaniem over ambtenarenfusie

Richard Stekelenburg
Zandvoort

De nieuwe Zandvoortse coalitie van D66, CDA, Gemeente Belangen Zandvoort en PvdA heeft dinsdag niet de eenheid kunnen bewaren over de voorgenomen ambtelijke fusie met Haarlem.

GBZ-raadslid Han Cohen besloot alsnog tegen een voorstel voor nadere uitwerking van de verregaande samenwerking met de Spaarnestad te stemmen. Hij stemde daarmee anders dan zijn coalitiegenoten en zijn twee partijgenoten van GBZ.

GBZ, tot begin dit jaar oppositiepartij, is steeds fel tegen de voorgenomen ambtelijke fusie geweest. Sinds januari maakt de partij deel uit van de coalitie, nadat de Ouderen Partij Zandvoort eind vorig jaar brak met coalitiepartners D66 en CDA.

Sindsdien kiest fractievoorzitter Astrid van der Veld de lijn van pragmatisch meewerken. ,,We waren en zijn tegen, maar het besluit is nu eenmaal met meerderheid van stemmen genomen; daar kan ik niets aan veranderen’’, is daarbij haar vaste verklaring.

Dat komt haar keer op keer op verwijten van oppositiepartij de VVD te staan, de andere felle tegenstander van een gefuseerd ambtenarenapparaat Haarlem-Zandvoort. VVD’er Jerry Kramer dinsdag: ,,U bent gedraaid en dat vind ik eigenlijk onvoorstelbaar.’’

Van der Veld in antwoord daarop: ,,De trein rijdt. Ik kan lachend ’nee’ zeggen nu, maar daarmee hou ik hem niet tegen.’’

Tot verbazing van zijn coalitiegenoten koos raadslid Cohen anders dan zijn fractievoorzitter: ,,De trein rijdt inderdaad, maar ik stap uit!’’, verklaarde hij.

Behalve de VVD, Han Cohen (GBZ) en Eg Poster van OPZ stemde de raad in met het voortgangsvoorstel.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.