Dit zijn de vijf kanshebbers voor De Olifant 2017

Leontien van Engelen

Maarten Claus en Matya Grabijn (culturele aanjagers van de stad), Hans Looijen (directeur Dolhuys), Nop Maas (mede-eigenaar drukkerij Hof van Jan), Sue the Night (singer-songwriter) en Harry Swaak (mecenas in de kunsten) zijn genomineerd voor De Olifant 2017, de kunst- en cultuurprijs van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant.

Zij hebben volgens de jury een bijzondere bijdrage geleverd aan het cultuurklimaat in Kennemerland. Hier stellen we hen kort - in willekeurige volgorde - aan u voor. De komende twee weken volgen uitgebreide interviews met de genomineerden. Er zijn twee prijzen - een publieks- en een juryprijs -, beide goed voor de Olifantsculptuur en 1500 euro.

Burgemeester Jos Wienen reikt de prijzen uit op maandag 22 mei tijdens een feestelijke avond in de Philharmonie Haarlem. De jury van De Olifant, bestaande uit Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg/Philharmonie Haarlem, Paula Schavemaker, hoofd marketing en sponsoring Stadsschouwburg Velsen, Willemijn Faber, curator van exposities in het Provinciehuis, Inge Verdegaal, oud-programmeur bij Patronaat en Leontien van Engelen, kunstredacteur van deze krant, kiest de winnaar van de juryprijs.

Lezers kunnen tot en met 14 mei stemmen voor de publieksprijs.

HIER kunt u stemmen.

Onder de stemmers die hun adresgegevens achterlaten worden kaarten verloot voor het bijwonen van de feestelijke avond in de Philharmonie.

Dit zijn de kandidaten:

Nop Maas

Haarlemmer Nop Maas ademt literatuur. Hij is de belangrijkste Reve-biograaf van Nederland en was vorig jaar als editeur betrokken bij 'Lenteloos voorjaar', het eerste deel van het oorlogsdagboek van dichteres Hanny Michaelis.

Uit de mond van Michaelis tekende Maas in 2002 ook haar jeugdherinneringen op die als 'Verst verleden' verschenen.

Hij was in juni vorig jaar mede verantwoordelijk voor de terugkeer van Boeken bij de Bavo, de historische boekenmarkt op de Grote Markt, waarbij bijzondere boeken, bibliofiele uitgaven, literatuur, strips en kaarten te koop waren.

Maas is (mede)eigenaar van Hof van Jan, een in 2011 opgerichte drukkerij waar alles nog met de hand op ambachtelijke wijze wordt gezet en gedrukt. Hier worden literaire juweeltjes uitgegeven. Vier margedrukkers maken gezamenlijk gebruik van een werkruimte in het centrum van Haarlem, waar ze twee FAG-proefpersen, een handdegel, een trapdegel, een etspers, een offset-proefpersje en diverse bokken met loden letters tot hun beschikking hebben.

Het viertal heeft zich verenigd in een stichting tot behoud van (typo)grafisch erfgoed. De vier staan open voor samenwerking met auteurs en beeldende kunstenaars. Begin dit jaar lanceerde Maas een nieuw idee: hij nodigde auteur Lodwijk Wiener uit tegen een honorarium een aantal keren als ’stadsschrijver’ een column te schrijven, die daarna bij de Hof van Jan als bibliofiele druk zal worden uitgegeven.

Harry Swaak

Harry Swaak woont al jaren in Bloemendaal en verzamelt met zijn vrouw Corrie al decennia lang kunst. Hij vervulde ruim 35 jaar bestuurlijke functies in de culturele sector.

Swaak doet enorm veel en vooral belangeloos voor de Haarlemse hedendaagse kunstenaars. Het liefste op de achtergrond, want aandacht voor hemzelf hoeft niet zo nodig, vindt hij.

In zijn ruimte bij zijn woonhuis op het Kopje van Bloemendaal, bekend als Castellvm Aqvuae, geeft hij kunstenaars een podium. Hij realiseerde in een van de kelders van het waterfiltergebouw de afgelopen tien jaar meer dan 25 tentoonstellingen waarbij Haarlemse kunstenaars kosteloos hun werk voor een grote groep verzamelaars en andere kunstliefhebbers uit het netwerk van Swaak kunnen exposeren.

Hij draagt bij in de kosten, vraagt geen commissie, verkoopt veel, en als de kunstenaar geen geld heeft betaalt hij desnoods ook nog het inlijsten van de werken. In een eerder interview zei Swaak over de kunstenaars die hij een kans geeft te exposeren: ,,Haarlemse helden, daar hebben we een zwak voor. Goed werk van aardige mensen.’’

Overigens zijn het niet alleen solotentoonstellingen die bij Swaak plaatsvinden. Ook groepstentoonstellingen van leden van Kunst Kring Bloemendaal hebben in Castellvm Aqvae plaatsgevonden.

Hans Looijen

Hans Looijen is sinds 2008 directeur van Het Dolhuys, museum van de geest, waar hij outsider art op de kaart heeft gezet.

Sinds 2016 is hij daarnaast artistiek en zakelijk verantwoordelijk voor het Outsider Art Museum, gevestigd in de Hermitage in Amsterdam. Het publiek kan er kijken naar kunstwerken gemaakt door mensen zonder kunstopleiding, of met een beperking. Looijen vindt het belangrijk dat er erkenning is voor kunstenaars zonder opleiding. ,,Er is veel meer talent dan we nu kennen.’’

De belangstelling voor kunst van outsiders groeit explosief en dat is mede te danken aan de bevlogen museumdirecteur. In november afgelopen jaar was kunst van Chinese outsiders voor het eerst te zien buiten China in een expositie in het Outsider Art Museum in Amsterdam. Omgekeerd werd outsider art van Nederlandse kunstenaars in China geëxposeerd. Looijen blijft zoeken naar aandacht voor deze bijzondere kunstvorm. ,,Er gebeurt internationaal heel veel op dit vlak, ook in Nederland.’’

Sue the Night

Suus de Groot is beter bekend onder de naam Sue the Night. Zij is frontvrouw van de zeskoppige band die haar naam draagt.

De singer-songwriter groeide op in IJmuiden, woont in Haarlem en is verbonden aan de muziekschool in Heemskerk.

In 2009 wint ze het Haarlemse popconcours De Rob Acda Award en twee jaar later scoort ze goed in de landelijke finale van de Grote Prijs in de categorie singer-songwriters. In oktober 2014 wordt ze benoemd tot 3FM Serious Talent. Ze brengt in 2015 de debuutplaat Mosaic uit en speelt in 2016 zowel tijdens het Herdenkingsconcert op 4 mei met het Kennemer Jeugd Orkest als op de festivaldag zelf op Bevrijdingspop in Haarlem.

In het huidige televisieseizoen is Sue the Night de huisband van het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door, waarbij ze elke maand tijdens de media-uitzending te horen is. Deze week verscheen haar tweede album, Wanderland, waar Sue de teksten voor schreef en thema’s als verlies en trouw aan jezelf blijven aan bod komen.

Dat nieuwe album wordt gevoed met een woensdag gestarte clubtour door Nederland. Want die media-aandacht via Matthijs van Nieuwkerk en zijn DWDD is mooi, maar Sue the Night speelt toch het liefst haar eigen nummers, live met haar band op het podium.

Maarten Claus en Matya Grabijn

Maarten Claus en Matya Grabijn zijn al jaren bezig met het organiseren van culturele evenementen in de stad. Beiden zijn bijvoorbeeld betrokken bij Parksessies dat sinds 2012 vier woensdagavonden neerstrijkt in de Haarlemmerhout.

Claus en Grabijn zijn zakelijk en creatief leider van Stichting ParkLab dat ten doel heeft de creatieve schakel te vormen tussen kunsten en dagelijkse cultuur in Haarlem. Het duo wil kunst, cultuur en het nachtleven met elkaar verbinden en is daarvoor steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Ook willen ze de drempel van de gevestigde culturele instellingen in de stad voor jongeren lager maken. In 2016 organiseerden zij een driedaags evenement in een leegstaand pand in Schalkwijk onder de naam ’Begane Grond’ waarbij lange tijd voor bezoekers geheim werd gehouden waar het gebeuren zou plaatsvinden.

Het duo zoekt voor zowel Parksessies als andere evenementen samenwerking met bestaande culturele instellingen zoals het Frans Hals Museum en De Hallen, Patronaat en Toneelschuur.

Maarten Claus is lange tijd werkzaam geweest als muziekredacteur voor deze krant en is voorzitter van de jury van de Rob Acda Award. Ook was hij betrokken bij Patro University waarbij beginnende muzikanten kennis opdeden over wat er allemaal komt kijken bij het ’artiest zijn’.

Patro Docs, waarbij Haarlemse muzikanten in het Patronaatcafé een muziekdocumentaire naar eigen keuze presenteren en vertellen in hoeverre een film een inspiratiebron voor hun eigen werk is geweest, komt eveneens mede uit de koker van Claus.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.