Zoeken naar dat ene koopje tussen honderden kramen

Zoeken naar speciale aanbiedingen op de jaarmarkt in Zandvoort.© United Photos/Remco van der Kruis

Annemieke Windt
Zandvoort

Aardbeien horen bij de Zandvoortse jaarmarkt. Bezoekers die even moeite hebben om de markt te vinden, hoeven alleen maar de stroom mensen te volgen die met een tasje zomerkoninkjes huiswaarts gaan.

De jaarmarkt is met honderden kramen een echte trekpleister voor de badplaats. Het aanbod geeft ieder jaar ook een beeld van wat er hip is en wat rages kunnen worden.

Dat die niet altijd voor iedereen even duidelijk zijn, blijkt wel bij de kraam waar een vrouw de nieuwe rage ’hand spinners’ aan het publiek probeert te slijten. ,,Het is goed tegen stress bij kinderen”, legt ze kort en bondig uit als mensen willen weten wat ze met die rare dingen kunnen doen. Blijkbaar neemt het laten draaien van het vormpje met drie punten de stress weg, omdat kinderen geobsedeerd naar het draaien kunnen kijken. Een meisje dat haar vader probeert over te halen zo’n ding te kopen moet eerst antwoord geven op de vraag of ze wel echt gestrest is.

Bij het aanbod van honderden kramen vallen een paar zaken op. Er zijn veel kraampjes met kleding, schoenen en tassen, heel veel tassen. Kees Liefting van Imkerij Bee Happy valt daar tussen op met zijn kraam vol verschillende soorten honing. ,,We merken ook met ons product dat de trend om gezond te leven aanhoudt. Honing is goed voor je en mensen weten dat, dat drijft de prijs op.”

De organisatie heeft zondag mazzel met het weer. Want zoals een vrouw zich tegen haar man laat ontvallen: ,,Het is wel weer voor een marktje.” Het is niet te warm, niet te koud en de wind waait niet te hard. Het is dan ook druk op de markt. Op sommige stukken kan het publiek alleen schuifelend van de ene kraam naar de andere.

Het mooie weer zorgt er ook voor dat het college van burgemeester en wethouders het zondag druk heeft bij de tent die ze op de kop van de Haltestraat hebben neergezet. Daar kunnen inwoners van Zandvoort, en bezoekers even aanschuiven voor een vraag die ze willen stellen aan de gemeente.

Wethouder Gert-Jan Buijs en gemeentesecretaris Anky Griekspoor krijgen volgens Griekspoor allerlei verschillende vragen. ,,We krijgen ook allerlei tips die direct de leefomgeving van de mensen aan gaan”, zegt Griekspoor, die duidelijk in haar nopjes is met het initiatief van het college. ,,Mensen reageren enthousiast, ze zijn blij dat het heel laagdrempelig is en ook bezoekers, die Zandvoort vaker aan doen, hebben het gevoel dat ze eindelijk met hun vragen over parkeren of verkeer bij de gemeente terecht kunnen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.