'De gouden kooi' is mooi en origineel

Nanska van de Laar

We kennen ze allemaal: de verwende prinsesjes die onmogelijke dingen gaan vragen als ze alles hebben wat hun hartje begeert.

Ook Valentina, de dochter van de keizer, is zo’n verwend mormel. Ze is dol op haar kasten vol spullen, maar houdt het meest van vogels. Ze heeft dan ook een tuin vol kooien, met daarin de prachtigste vogels. Maar hoe mooi ze ook zijn, ze zijn nooit bijzonder genoeg. Dus eist ze steeds nieuwe en als het een dienaar niet lukt die vogel te vinden, dan: hup, kop eraf!

Op een nacht droomt Valentina van een vogel die kan spreken. En de volgende ochtend weet ze het zeker: haar laatste lege kooi, een fraaie kooi van goud, mag alleen maar worden gevuld met de sprekende vogel uit haar droom. De dienaren komen met talloze papegaaien aanzetten, maar die zijn allemaal niet goed genoeg. Dus kleurt het paleis bloedrood van al die afgehakte hoofden en wordt de keizersdochter steeds wanhopiger.

Dan komt er op een dag een dienaar met een klein vogelei. Als ze geduld heeft, zal het ei uitkomen en zal ze haar vogel hebben.

Het verhaal is prachtig, de tekeningen van Carl Cneutt zijn ongelooflijk mooi, maar het meest bijzondere is eigenlijk het einde. Anna Castagnoli biedt verschillende eindes aan. Ieder kind kan zijn eigen einde kiezen en zo een bevredigend slot aan het verhaal breien.

Jeugd

Anna Castagnoli en Carll Cneut: De gouden kooi. Vert. Saskia de Coster. Uitg. De Eenhoorn, €28,95. Vanaf zeven jaar.

Vijf sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.