Breek (16) leidt DSS naar zege


Kinheim-catcher Sander Paap kan niet bij de bal waardoor Melvin Perdue voor DSS weet te scoren.

Kinheim-catcher Sander Paap kan niet bij de bal waardoor Melvin Perdue voor DSS weet te scoren. © Foto United Photos/Paul Vreeker

Monne Reitsmam.reitsma@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

De 16-jarige Donny Breek bleef donderdag kalm. Ook toen hij de slagkanonnen van Kinheim tegenover zich in het slagperk kreeg. Rustig zijn slagballen gooiend hield de jeugdige werper van DSS de naaste buurman keurig onder de duim. DSS zegevierde met 5-1 en dat was de eerste overwinning van het seizoen.

DSS-coach Lennart Stut hoopte afgelopen weekeinde al op een echte wedstrijd tegen Kinheim. Een wedstrijd waarin zijn ploeg wel eens kansen zou krijgen op de winst. Donderdag was het zover. Na afloop keek de coach nog maar eens naar het scorebord. ,,Zoveel hits hebben we dit seizoen nog niet geslagen.”

Een belangrijk aandeel in de winst had werper Breek. In zijn derde start van het seizoen kreeg hij behoudens de eerste inning steeds tegenstanders op de honken. Maar deze kwamen niet over de thuisplaat. In de vijfde slagbeurt wankelde hij even. Met het derde honk bezet schakelde hij Kevin Moesquit uit op drie slag. Een inning later was de 34-jarige Bryan Engelhardt zijn zevende strike-out van de middag. ,,Het was wel even bijzonder om tegen hem te gooien. Ik kende Bryan al. Toen ik klein was ben ik batboy geweest in de ploeg waarin hij speelde”, blikte Breek terug.

Jong Oranje

Zo’n tien jaar later zijn de verhoudingen anders. Breek is een aanstormend talent terwijl Engelhardt zijn naam en faam meer dan gevestigd heeft. In zijn eerste jaar bij DSS zou de in Almere woonachtige Breek vooral in het Rookie team uitkomen. Maar een kleine maand in het seizoen lijkt hij zijn plaats in de hoofdmacht veilig te hebben gesteld. ,,Ik ben dit seizoen overgekomen van HCAW. Ik dacht dat ik bij DSS betere kansen zou krijgen om mezelf te ontwikkelen. Bovendien is DSS een hele leuke club.”

Naast DSS is Breek tweemaal in de week actief met Jong Oranje. ,,Daar trainen we op maandag en woensdag mee. Het is wel veel, maar gelukkig allemaal te doen. In de zomer doen we mee aan het Europees kampioenschap in Spanje. Daarnaast zijn er nog enkele Major League Baseball kampen.”

Terug naar de wedstrijd waarin Kinheim startte met de Venezolaan Luis Figuera Roman. In zijn tweede start wilde hij ogenschijnlijk te graag en hij overpowerde zichzelf. In de derde slagbeurt stond hij daardoor drie lopers van DSS met vier wijd toe op de honken. Na een wilde worp en een honkslag, goed voor twee punten, van Joffrey Heus had de thuisploeg opeens een 3-0 voorsprong. In de zesde slagbeurt passeerden Heus en Seb Visser de thuisplaat voor een nog comfortabelere marge.

Ondermaats

Na zes innings Breek nam Max Ploegstra het werpen bij DSS over. Hij kreeg in de achtste inning een punt tegen waarna closer Kevin Geestman de wedstrijd uitgooide.

Kinheim-coach Michael Crouwel wist dat het zo’n wedstrijd was geweest waar je wel eens tegen aanloopt. ,,We hebben heus wel wat kansen gehad om te scoren, maar als je dan niet slaat blijft succes uit. Dan krijgen we het dit seizoen tegen elke tegenstander lastig. Dit is de eerste wedstrijd waarvan ik vind dat we ondermaats hebben gepresteerd. Luis stond niet eens zo slecht te gooien, maar hij wilde zich misschien te veel bewijzen. Ik ben blij dat hij er bij is gekomen, want ik kan nog niet over Tom Stuifbergen beschikken. Hij is nog steeds geblesseerd en ondanks een nieuwe brace voor zijn knie blijft hij last houden. Jammer, maar voorlopig zullen Luis, Glenn Wassink en David Bergman onze duels starten.”

Dit weekeinde spelen de Haarlemse ploegen nog tweemaal tegen elkaar.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen