Lezing Hein Klemann over economisch Haarlem tijdens de oorlog

© Archieffoto

Margot Klompmaker
Haarlem

Columnist Hein Klemann van de wekelijkse historische rubriek Uit de Tijd houdt woensdag 3 mei een lezing in Sociëteit Vereeniging in Haarlem. Onderwerp: Het economisch leven in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog

De door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette gebieden werden ingezet in de Duitse oorlogseconomie, ook in Nederland. Grote Duitse orders maakten een einde aan de werkloosheid van de jaren ’30 en resulteerden in de eerste jaren in economische groei.

Vooral de industrie profiteerde daarvan en in 1945 was het industriële apparaat in Nederland groter dan voor de oorlog. De bevolking kon niet profiteren van de groeiende economie. De bezetter haalde de productie goeddeels naar zich toe zonder reële betaling.

In de lezing wordt uiteengezet hoe dit uitpakte in Haarlem, een stad met een grote industrie, vooral veel metaalnijverheid, maar ook met een aanzienlijke dienstensector.

De bijeenkomst is om 20 uur in de Sociëteit Vereeniging Zijlweg 1, in Haarlem. Toegang is gratis. Graag aanmelden voor 28 april via

aanmelden@societeitvereenging.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.