Kinderburgemeester Merel ’kan niet wachten’

Burgemeester Theo Weterings tussen de kinderen in de raadszaal. Merel (met awesome-shirt) werd even later gekozen tot kinderburgemeester van Haarlemmermeer.© foto UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS

Hoofddorp

Merel Breur (11) uit Aalsmeerderbrug, leerling van De Zevensprong in Rijsenhout, mag als eerste deze erefunctie een jaar bekleden. Ze werd gekozen uit tien kandidaten (acht meisjes en twee jongens) van drie basisscholen uit Rijsenhout en Nieuw-Vennep.

,,Ik kan niet wachten’’, zegt Haarlemmermeers kersverse kinderburgemeester Merel Breur als ze hoort wat ze allemaal gaat doen het komende jaar.

Raadslid Fien Eveleens somt een rijtje activiteiten op: ,,Je gaat burgemeester Theo Weterings begeleiden bij activiteiten als Koningsdag, Dodenherdenking en de intocht van Sinterklaas. Je mag ook zelf dingen bedenken die voor kinderen belangrijk zijn.’’

Merel ziet het wel zitten. Bij haar presentatie zei ze: ,,Veel mensen zeggen dat ik creatief ben’’ en wat misschien we de doorslag gaf voor de selectiecommissie van raadsleden: ,,Later wil ik misschien ook wel burgemeester worden.’’

De Aalsmeerderbrugse leerling van De Zevensprong weet er al het nodige van. ,,De burgemeester heeft geen mening want hij is er voor alle inwoners’’, legt Eveleens uit. Merel: ,,Dat is net als de koning, die heeft ook geen mening want die heeft de minister-president.’’

Tien kinderen van de basisscholen Immanuel, Zevensprong en Antonius solliciteerden naar de functie van kinderburgemeester Haarlemmermeer, die dit keer voor het eerst is gekozen. Acht kinderen van de Zevensprong en twee van de andere scholen.

Nova van Immanuel solliciteerde per filmpje omdat ze ziek thuis zit. Zij wil zich inzetten voor wat kinderen belangrijk vinden, zegt ze als eerste sollicitant. Een boodschap die ook andere kandidaat-burgemeesters uitdragen.

Mandy van de Zevensprong breekt speciaal een lans voor kinderen met dyslexie, zoals zij zelf. ,,Dyslexie gaat niet weg. Je kunt wel met de juiste hulp er beter mee omgaan. Ik krijg goede hulp van de meester en haal nu allemaal goede cijfers. Een oplossing voor alle scholen is kleinere klassen, altijd hulp kunnen vragen en dan ook altijd hulp krijgen’’, legt ze uit.

Zij krijgt, net als alle andere kandidaten, een applaus voor haar presentatie. Anderen houden het korter door er op te wijzen dat ze goed voor groepen kunnen spreken. Asjer van de Zevensprong brengt het anders. ,,Het lijkt me cool om iets met de burgemeester te doen. En ik hou van spelen. In het Haarlemmermeerse Bos is een speeltuin, daar zouden er meer van moeten zijn en daar wil ik als kinderburgemeester aan gaan werken.’’ Aan enthousiasme geen gebrek, zoals bij alle kandidaten.

De nieuwe functie van kinderburgemeester moet het komende jaar zijn vorm gaan krijgen. Ook gaat Haarlemmermeer experimenteren met de kindergemeenteraad. Dit jaar mochten basisscholen uit Haarlemmermeer-Zuid die vormen, volgend jaar Hoofddorp en het jaar erop Haarlemmermeer-Noord. De gemeenteraad heeft ook nog een jongerengemeenteraad in voorbereiding.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.