Hoofddorper schrijft boek over Texelse jutters

Bart Boele
Hoofddorp

Het kat-en-muis-spel tussen jutters en officiële hulpstrandvonders op het strand van Texel staat centraal in een boek dat oud-Hoofddorper Nico Volkerts (60) schreef. Een teken dat hij binnen een paar jaar is opgenomen in de Texelse gemeenschap.

Volkerts werd geboren aan de Aalsmeerderdijk, in het al lang verdwenen buurtschap Rijk. Hij groeide op in Hoofddorp. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was hij verslaggever voor het inmiddels opgeheven Hoofddorps/Venneper Nieuwsblad en Haarlems Dagblad. Sinds 2007 woont hij op Texel, waar hij verslaggever is voor het Noordhollands Dagblad.

,,De strandvonderij heeft als wettelijke taak het veiligstellen van aangespoelde goederen en schepen, te achterhalen wie de eigenaar is en te retourneren of te verkopen’’, legt Texelaar Volkerts uit. Jutters zoeken spullen op het strand voor eigen gewin en dat is illegaal.

,,Het idee van het boek is van Klaas Uitgeest. Ooit een geducht jutter, maar is nu strandvonder. Hij liep al enkele jaren met het idee rond om daar een boek over te schrijven en had in archieven al veel historische informatie bij elkaar gezocht. Hij wilde ook jutters laten vertellen over hun avonturen op het strand en hun spel met de hulpstrandvonders. Dat is uiteindelijk het belangrijkste deel van het boek geworden, met zo’n dertig interviews met jutters en strandvonders.’’

,,Klaas haalde de Texelse journalist Joop Rommets en mij erbij. Joop en ik raakten enthousiast over het project en we besloten het met zijn drieën een kans te geven. We zijn er ruim twee jaar mee bezig geweest. Over het algemeen vertellen jutters graag over hun avonturen en als ze eenmaal bezig zijn, weten ze van geen ophouden. Een gesprek van drie uur was niks en in alle gevallen bezochten we de jutters meerdere keren. Sommigen vroegen wel eens lichtelijk bezorgd ‘dit is toch wel verjaard, hè’, want de grens tussen jutten en jatten is vaag’’, aldus Volkerts.

De jutters hebben spannende verhalen te vertellen. Ze gaan bij nacht en ontij naar het strand in de hoop iets bijzonders te vinden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.