Vennepers smullen van Dolfijntjes voor therapie

Robèrt Jezewski en zanger Dries Roelvink met de Dolfijntjes.

Ook Bert en Ernie smullen van de gebakjes.

1 / 2
Wessel Mekking
nieuw-vennep

De magische grens van duizend Dolfijntjes is inmiddels gepasseerd. De inwoners van Nieuw-Vennep smullen van de gebakjes en zorgen daardoor misschien wel dat hun jonge dorpsgenoot Jonathan volgend jaar naar de dolfijnen kan.

Om hem dolfijntherapie op Curaçao te laten volgen, is vijfduizend euro nodig. Elk gebakje brengt vijftig cent in het laatje. De therapie is geen luxe voor Jonathan, maar een laatste redmiddel, aldus moeder Marianne.

Jonathan heeft problemen met emotieregulatie en prikkelverwerking. Specialisten denken dat hij MCDD heeft, een autistische stoornis. ,,Hij heeft woedeaanvallen waarin hij letterlijk met messen kan gooien, zijn zusje in haar arm kan bijten, de hond bijna de nek kan omdraaien en spullen kan stukmaken. Omdat hij groter en dus sterker wordt, wordt hij steeds moeilijker te hanteren’’, aldus Marianne op de website dolfijnvoorjonathan.bekijknu.nl.

,,De interactie met een dolfijn kan ervoor zorgen dat Jonathans prikkeldrempel lager wordt, dat hij makkelijker relaties kan aangaan en zijn emoties beter gereguleerd worden’’, voorspelt zij.

Bedenker van de gebakjesactie is beheerder Robèrt Jezewski van de Facebook-groep ’Je bent Venneper als…’. Hij maakte de lokale bakkers Van Leeuwen, Jongeneel en Van Maanen warm voor de actie. Bij alle drie zijn de gebakjes, met daarop de Witte Kerk en het bekende Facebook- duimpje, te koop.

Jezewski heeft gemerkt dat de lokale Facebook-groep, met meer dan vierduizend leden, iets kan betekenen voor het dorp. Niet alleen door feesten te organiseren, maar bijvoorbeeld ook een flinke steen bij te dragen aan de metamorfose van kinderboerderij Dierenvreugd. Zo werden de Vennepers met succes opgeroepen de handen uit de mouwen te steken, zie ook onder het kopje Dierenvreugd hieronder.

Worden in Haarlem en Hoofddorp de Facebook-groepen vooral gebruikt voor het plaatsen van oude foto’s, in Nieuw-Vennep speelt ze een veel grotere rol. Dat Vennepers ook overlijdensberichten plaatsen, zegt veel. Jezewski, die dag en nacht bezig is met ’Je bent Venneper als…’, denkt dat de groep bewijst dat in Nieuw-Vennep nog steeds veel saamhorigheid is.

Hij weet inmiddels hoe hij kan zorgen dat zijn dorpsgenoten enthousiast blijven. Bijvoorbeeld door cadeautjes van lokale ondernemers weg te geven, zoals fietsen en toegangskaartjes voor evenementen in het dorp.

Dierenvreugd

De metamorfose van kinderboerderij Dierenvreugd is weer een flinke stap dichterbij. Rotaryclub Haarlemmermeer-Schiphol schenkt 3.000 euro en de Rabobank 2.500 euro voor her- en nieuwbouw. De inwoners van Nieuw-Vennep zetten massaal de schouders onder de metamorfose van Dierenvreugd. De plannen gaan uit van onder meer nieuwe stallen, meer speeltoestellen en een terras. Leerlingen van het Herbert Vissers College zijn op school inmiddels begonnen met het bouwen van een nieuwe hooischuur. De oude ging in 2011 in vlammen op. Ook gaan de HVC’ers de houten molen bij de kinderboerderij opknappen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.