Goud voor Buis en Van Rietbergen

Gertjan van Geen
Heemstede

De Heemsteedse roeiers Mark Buis en Joost van Rietbergen hebben afgelopen weekend voor een sensatie gezorgd door tijdens de Coupe de la Jeunesse, het officieuze EK roeien voor junioren, twee maal een gouden medaille te winnen in de vier-zonder-stuurman.

In het Zwitserse roeimekka Luzern waren de leden van roeivereniging Het Spaarne, samen met hun Groningse ploeggenoten Melvin Twellaar en Luuk Adema zowel op zaterdag als op zondag een flinke maat te groot voor de concurrentie.

Opvallend

De prestatie is opvallend omdat de boot na een chaotische selectieperiode pas enkele weken geleden is geformeerd. Een week voor het toernooi twijfelde Buis zelfs nog om uit het project te stappen. ,,De aanloopperiode was heel vervelend. We zijn zelf uit de selectie gestapt voor de nationale acht en wilden met een eigen vier naar het WK. Daar wilde de roeibond ons niet heen sturen maar twee ploeggenoten van ons wel, waardoor wij aanvankelijk met lege handen stonden. Op het laatste moment kwam de bondscoach met het idee om met de Groningers in de boot te stappen voor de Coupe. Maar we hadden een compleet andere haal, waardoor het vanaf het begin moeizaam liep. Pas in de laatste dagen viel het samen” aldus de Heemstedenaar.

Verrassing

Desondanks was het voor het kwartet een grote verrassing dat ze zaterdagochtend in de voorwedstrijd met 6.09.08min de snelste tijd noteerden. ,,Toen begon het me wel te dagen dat we voor de winst konden gaan, maar zelfs toen ik voor de huldiging op het erevlot stond, begreep ik er nog weinig van” stamelde Buis na afloop.

Goede start

In beide finales werd na een goede start meteen de leiding gepakt. Buis: ,,Op zaterdag drongen met 500 meter te gaan de Italianen nog aan en op zondag de Britten, maar die aanvallen konden we prima pareren.” De marge met de nummers twee was op de finish telkens een kleine twee seconden.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen