Gevluchte Zweed verslaafd aan luxe hotels

Wessel Mekking

Hij overnachtte in de duurste hotels, zonder te betalen. Een 26-jarige in Libanon geboren Zweed stond dinsdag voor de Haarlemse rechtbank terecht voor een reeks oplichtingen. Lotka K. hoorde een celstraf van één jaar tegen zich eisen. Ook wil het openbaar ministerie dat hij ruim tienduizend euro betaalt aan benadeelde hotels.

De man reisde drie keer naar Irak om tegen Islamitische Staat te vechten. De Zweedse media berichtten daar in 2015 uitgebreid over. Dat is hem duur komen te staan, aldus K.’s advocaat. De man zou in Zweden zijn bedreigd door IS-sympathisanten, terwijl de motor van zijn broer in brand werd gestoken. De doodsbedreigingen waren zo heftig dat de man de wijk nam naar Nederland. Zijn dochtertje en partner liet hij achter in Zweden.

Creditcardgegevens

In Nederland werkte hij een paar weken bij Ikea, maar daar functioneerde hij niet. K.’s advocaat sprak van een ‘volledige ontsporing’. Volgens hem sloot zijn cliënt zich op in dure hotels, omdat hij zich daar veilig waande. De man voelde zich achtervolgd. ,,Hij verliet die hotels amper.’’ K. heeft last van een oorlogstrauma, denkt zijn raadsman. De 26-jarige raakte in Irak, waar familie van hem woont, gewond toen hij in zijn rug werd geschoten. Daar heeft hij nog steeds pijn door.

Met valse creditcardgegevens lukte het hem maanden lang te overnachten op de meest luxe locaties in de Randstad. Onder meer het Hilton Hotel op Schiphol, Radisson Blu op Schiphol-Rijk en Krasnapolsky in Amsterdam werden de dupe van zijn gedrag. Bij het Hilton op de luchthaven besteedde hij meer dan tienduizend euro, onder meer aan dure telefoongesprekken, massages en roomservice. Volgens de officier van justitie leefde de man maanden ‘als een vorst in Frankrijk’.

Bij Hotel Herbergh in Badhoevedorp zou hij ook een lijst met creditcardgegevens hebben gestolen. Daarnaast wordt K. onder meer verdacht van diefstal van een creditcard en rijbewijs vanuit een kluisje in een ander hotel, waar hij later een dure auto mee huurde.

K. bekende de hotels te hebben opgelicht. ,,Ik dacht niet na over de consequenties. Het werd uiteindelijk een soort drugs, een soort verslaving.’’ Hij ontkende zich schuldig te hebben gemaakt aan diefstal.

Volgens de officier van justitie werd de man ’niet getekend door angst, maar door luxe en overdaad’. Hij werd al eerder veroordeeld voor soortgelijke praktijken. Daardoor dreigt hij nog eens twee weken extra celstraf opgelegd te krijgen. Die waren hem eerder voorwaardelijk opgelegd. De officier van justitie zag geen verband tussen een mogelijk oorlogstrauma en de misdrijven waar K. voor terechtstond.

De man, die al 130 dagen achter slot en grendel zit, is bij De Waag in behandeling. Volgens zijn raadsman is het noodzakelijk dat hij hulp krijgt om zijn psychische problemen het hoofd te bieden. ,,Om zijn trauma’s een plek te geven.’’

,,Belangrijkste voor mij is dat ik hulp krijg, mijn straf maakt me niet veel uit’’, had de verdachte dinsdag het laatste woord. ,,Een paar jaar geleden was ik een heel gewoon persoon, nu kan ik dat niet meer over mezelf zeggen. Ik dacht dat wat ik deed het juiste was.’’

De uitspraak volgt 15 augustus.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.