D66 stelt onderzoek in naar gedoe

Annalaura Molducci
Haarlem

Het afdelingsbestuur van D66 in Haarlem stelt een onderzoek in naar wat er allemaal is misgegaan bij de samenstelling van de kandiatenlijst bij de raadsverkiezingen.

Ook wordt onderzocht hoe de ellende die het afgelopen jaar bij de partij heeft gespeeld, kan worden voorkomen. In februari komt er een voorstel.

Dat heeft afdelingsvoorzitter Martijn Brabander woensdag beloofd tijdens een ledenvergadering in Stempels. Hij nam een motie van D66-lid Dineke Lentz grotendeels over.

Roerige tijden

D66 in Haarlem maakt roerige tijden door. Wethouder Ewout Cassee is opgestapt en woensdag uitbundig uitgezwaaid door zijn ambtenaren die hem heel hoog hadden zitten, zo bleek op zijn afscheidsreceptie. Vier fractieleden zijn opgestapt. Onder hen fractievoorzitter Maaike Pippel. Een van de opgestapte fractieleden, Pascal Spijkerman, is na een maand weer teruggekomen omdat de fractie af wil van Louise van Zetten. Laatstgenoemde schitterde door afwezigheid. Ze werd op de vorige ledenvergadering weggestemd toen er een motie werd aangenomen om haar ’uit de partij te kieperen’.

Mist

De leden hadden wel wat vragen over deze gang van zaken. Vooral de mist die de fractie en het afdelingsbestuur verspreidden werd niet op prijs gesteld. D66 is immers juist een open en transparante partij. Hélène Steenhoff vond het niet kunnen dat ze in de krant moest lezen dat zes van de negen fractieleden zich uiteindelijk tegen wethouder Cassee keerden. ,,Als we dat op de laatste besloten ledenvergadering hadden geweten was de sfeer heel anders geweest. Nu werden alle pijlen op Louise van Zetten gericht’’, betoogde ze. En waarom krijgt ze geen bloemetje voor haar jarenlange inzet?, vroeg Steenhoff.

Stemverhouding

Ook het afdelingsbestuur wist niet van de stemverhouding in de fractie zei Martijn Brabander. En Van Zetten krijgt een bloemetje op haar nieuwe fractiekamer in het stadhuis. Leitner zei dat de fractie het vertrouwen in Cassee had opgezegd op basis van de brief die door het college was verspreid over Land in Zicht en die door Cassee was veranderd. Dat had niets met de werkverhouding met Van Zetten te maken. De fractie stuurde Cassee niet weg. ,,Ewout besloot zelf te vertrekken. Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden.’’

Motie

Volgens Leitner zijn er na de besloten ledenvergadering waarin de motie tegen Van Zetten werd aangenomen intensieve gesprekken gevoerd in de fractie. Daaruit bleek dat er onvoldoende draagvlak was om met Van Zetten door te gaan. Leitner vertelde ook nog dat er ook voorafgaand aan de nieuwe raadsfractie vlak na de gemeenteraadsverkiezingen gesprekken waren geweest tussen Ewout Cassee en Louise van Zetten. ,,De lucht leek geklaard en de fractie is op de hei gaan zitten. We hebben gepoogd om met de wethouders en de fractie interactie te zoeken.’’

Grens

Ook het bestuur mengde zich in die discussie zei Brabander. Soms zat hij daarbij tegen de grens van wat nog mag: ,,Want sommige dingen mag ik niet eens doen, maar we hebben gepoogd om te lijmen. Helaas is dat niet gelukt.’’ Toch was er ook positivisme. ,,Ik ben blij met waar we nu staan.’’

Absurdistisch

Pascal Spijkerman werd kritisch ondervraagd omdat hij nog geen maand na zijn vertrek weer in de fractie gaat zitten. ,,Dit is een absurdistich toneelstukje. Hoe geloofwaardig ben je als raadslid?’’, vroeg Dineke Lentz zich af. Spijkerman vertelde dat hij intensieve gesprekken had gevoerd en zijn eigen afweging had gemaakt. ,,Ik heb mijn baan opgezegd om in de gemeenteraad te komen. Mijn werkgever belde toen ik eruit stapte en ik zit nu in de afronding van een sollicitatieproces. Ik ga parttime werken en ik garandeer dat ik nu wel in de raad blijf zitten.’’

Positivisme straalt ook de nieuwe wethouderskandidaat Jeroen van Spijk uit. Hij wordt op 18 december geïnstalleerd als wethouder. Eerst moet hij een integriteitstoets doorstaan. ,,Jullie hebben een moeilijke tijd gehad en ik ga daar geen waardeoordeel over uitspreken. Ik ga eerst met iedereen praten. Ik wil vooruit kijken met de coalitie en de oppositie.’’ Van Spijk wil zo weinig mogelijk in het stadhuis zitten en zoveel mogelijk de buurten in.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.