’Leerlingen horeca presteren steeds beter’
Welke horecatalenten van het Nova College winnen dit jaar de Bokkedoorns Awards? In het Novarestaurant aan de Zijlweg in Haarlem werken leerlingkoks zich dinsdagmiddag in het zweet om de jury het best bereide piepkuiken voor te schotelen. Op hun beurt moeten leerlinggastvrouwen en –heren bewijzen dat ze hun gasten in de watten kunnen leggen. Stof tot nadenken dus voor de jury, die de winnaars op 11 april bekend maakt.
Alweer voor het zevende jaar binden leerlingkoks en leerling-gastvrouwen en –heren de strijd aan om de Bokkedoorns Awards. De jury die de koks beoordeelt - een horecadocent, een journalist, een kok en twee horecaondernemers - ziet het niveau van de deelnemers aan de wedstrijd voor studenten van het Nova College elk jaar stijgen. ,,Bij de eerste edities van de wedstrijd kregen we nog wel eens een gerecht wat gewoon echt niet te eten was’’, zegt John Beeren, jurylid en initiatiefnemer van de Awards.
Wat de leerlingkoks de jury de laatste jaren voorgeschotelen, is soms te flauw, te lang of juist te kort gebakken of de smaakcombinaties kloppen niet helemaal. Maar oneetbare gerechten, die zitten er volgens de proevers niet meer bij.
Volgens Ron Wiegel, docent aan de horecaopleiding van het Nova College, is het niet verwonderlijk dat de leerlingen steeds beter presteren. ,,De interesse voor eten is enorm gegroeid. Uit eten gaan is ook belangrijker geworden. Studenten krijgen veel meer van huis mee: dat gezond en goed eten belangrijk is. Jongeren snacken echt nog wel hoor, maar na twee dagen krijgen ze wel zoiets van: en nu weer even gezond eten. Er is meer bewustwording.’’
Bij elke editie van de Bokkedoorns Awards vallen er vlak voor de wedstrijd deelnemers af omdat ze niet durven. Ook deze keer is dat weer het geval. Vier afmeldingen kreeg docent Ron Wiegel binnen. ,,Je ziet gelukkig vaak dat ze een jaar later wel meedoen.’’
Degenen die zijn komen opdagen zijn over het algemeen vrij ontspannen. De leerlingkoks krijgen tweeënhalf uur de tijd om naar eigen inzicht een gerecht met piepkuiken voor de vijf juryleden te bereiden, maar dat maakt Mick Dekker (19) niet nerveus. Hij is de druk wel gewend van restaurant Amstel Boathouse waar hij werkt. ,,Hectiek, daar heb ik niks van.’’ Bovendien heeft hij drie weken geleden op school uitgebreid kunnen oefenen op zijn piepkuiken.
Ook Georgiann Te Vrede (24) lijkt stevig in haar schoenen te staan. De leerling-gastvrouw is druk bezig met een wedstrijd-onderdeel maar neemt rustig de tijd om een paar vragen te beantwoorden. ,,De horeca is mijn grote passie’’, aldus de Hoofddorpse, die jarenlang bij Claus werkte, en nu bij Holiday Inn. ,,Ik had al zeven jaar ervaring in de horeca toen ik de prachtige kans kreeg om op het Nova College in te komen stromen.’’ Met een diploma op zak hoopt ze het in de horeca nog verder te kunnen schoppen.
Docent Wiegel, maître-fromagier Latif Elmessoussi en Peter Bruins, gastheer van De Bokkedoorns, beoordelen de prestaties van de leerling-gastheren en vrouwen. Uitgebreid koken, zoals de koks doen, is er voor deze deelnemers uiteraard niet bij. Wel moeten ze een caesarsalad klaarmaken en een Irish Coffee bereiden. Verder moeten ze een kaasplateau samenstellen en wordt hun kennis van producten getest.
Volgens Bruins speelt onzekerheid jonge gastheren en -vrouwen soms parten bij de keuze voor een bepaalde werkgever. Zo durft volgens hem niet iedereen stage te lopen of te solliciteren in een sterrenzaak zoals De Bokkedoorns. ,,De hogere horeca, dat kan ik niet, zeggen ze dan. Terwijl het zo leuk is als je wordt uitgedaagd. In veel restaurants kom je alleen maar toe aan het wegbrengen van producten.’’ Soms kan een steun in de rug volgens hem helpen. ,,Bijvoorbeeld als iemand een beetje dyslectisch is, of autistisch. Neem je zo iemand op sleeptouw en biedt je hem of haar kansen dan groeit het zelfvertrouwen en gaan ze voor je door het vuur.’’