Schneiders: ’COA heeft regie’

Annalaura Molducci
Haarlem

De Haarlemse gemeenteraad wil dat het college op zoek gaat naar opvangplekken voor vluchtelingen. Maar dat doet het college alleen als het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers daar om vraagt, zegt burgemeester Bernt Schneiders.

Ook moet het college, waar haalbaar, Haarlemse bewonersinitiatieven rond de opvang van vluchtelingen ondersteunen. Dat kan door maatschappelijke organisaties daarbij te betrekken, informatie te geven of initiatieven te bundelen.

Motie

Dat staat in de motie van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SP en Ouderenpartij Haarlem die donderdag is aangenomen. De motie zal echter niet letterlijk worden uitgevoerd, maar meer worden gezien als een signaal van de gemeenteraad om de vluchtelingen te steunen.

Bijdrage

Burgemeester Bernt Schneiders heeft twee weken geleden tegen het COA gezegd dat Haarlem een bijdrage wil leveren. Hij wilde tevens weten of de leegstaande Koepelgevangenis in beeld was bij het COA, maar kreeg te horen dat de bouwkundige staat niet goed is.

Verder wacht hij liever af waarmee het COA zelf komt. ,,Als men zegt: we willen dat Haarlem wat doet, dan roep ik de raad bij elkaar in de commissie bestuur om snel te kunnen schakelen. Dit is een ingewikkelde operatie, we moeten ons in die coördinatie schikken’’, zo hield hij de raadsleden voor. Daar is een meerderheid het mee eens.

Locaties

Het COA doet zelf geen mededelingen over locaties, zegt een woordvoerder. ,,De regie ligt bij de gemeente. De gemeente moet zorgen voor bestuurlijk draagvlak. Zonder draagvlak komt er geen asielzoekerscentrum.’’

Gemiddeld duurt het tussen de zes tot negen maanden voordat er een locatie open kan gaan. En ondanks alle inspanningen gaat het soms toch nog mis, getuige het voorval in het plaatsje Oranje. Daar was een asielzoekerscentrum gepland, maar door alle commotie ging het niet door.

Kantoorgebouwen

Op leegstaande kantoorgebouwen, zoals het FIOD-gebouw in Schalkwijk, zit het COA niet te wachten. ,,We richten ons op leegstaande kazernes, verzorgingshuizen, gevangenissen en vakantieparken. Het gaat erom dat we snel ruimten beschikbaar hebben. We hebben nu te maken met dagkoersen, we moeten snel handelen. In de Randstad zijn weinig locaties. Dat komt omdat er weinig leegstaat. Het COA heeft nu 32.000 plekken voor de vluchtelingenopvang en 13.000 locaties voor statushouders die moeten worden gehuisvest.’’

Onderhandelingen met gemeenten vinden achter de schermen plaats. Er zijn contacten met meer dan 120 gemeenten. De locaties die nodig zijn, zijn voor vijf- tot zeshonderd vluchtelingen of meer. ,,We zitten omhoog, een snelle beschikbaarheid is wat we zoeken.’’

Koepel

Als de Koepel in beeld zou zijn als opvanglocatie moet er wel worden geïnvesteerd, zegt het COA, dat de gevangenis dan zo’n twintig jaar wil gebruiken. Het lijkt een aantal partijen, waaronder de Actiepartij, niet wenselijk om asielzoekers in een oude gevangenis te huisvesten.

Het wachten is dus voorlopig op een verzoek van het COA.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.