’Nieuwe enquête herindeling Spaarndam-Oost’

Een bewonersbijeenkomst in Spaarndam over de herindeling.© Archieffoto Richard Stekelenburg

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

De provincie Noord-Holland moet een nieuwe enquête houden in Spaarndam-Oost over de aansluiting van dit gemeentedeel bij Haarlem. Deze wens heeft de Dorpsraad Spaarndam. Een petitie met dit verzoek is maandagmiddag overhandigd aan gedeputeerde Jack van der Hoek.

Uit een eerdere enquête onder de 2.500 inwoners van Spaarndam-Oost, met een opkomst van 49 procent, bleek dat 52 procent voor aansluiting bij Haarlem is. Dat is een nipte meerderheid, waarbij de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude de betrouwbaarheid van die enquête ook nog eens in twijfel trekt.

Om die reden hoopt de dorpsraad, aldus voorzitter Marry Brokking maandagmiddag op het provinciehuis, dat de provincie zelf een peiling onder de bewoners houdt. Bijna alles wijst er nu op dat de gehele gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude onderdeel gaat uitmaken van de gemeente Haarlemmermeer. De gemeenteraden van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer hebben zich immers in april uitgesproken voor een volledige samenvoeging van beide gemeenten.

Maar de Dorpsraad Spaarndam heeft zich daar nog niet bij neergelegd, vult Joop van der Putte van de Dorpsraad aan. Die wil dat Spaarndam-Oost, net als Spaarndam-West, onder Haarlem gaat vallen. ,,Wij hebben een zienswijze ingediend bij de provincie. Onze visie is dat Spaarndam-Oost een natuurlijke verbinding heeft met Haarlem en daarom bij Haarlem hoort; niet bij Haarlemmermeer.’’ De inwoners van Spaarndam-Oost zijn volgens de dorpsraad vrijwel geheel gericht op de provinciehoofdstad, voor scholen, cultuur, gezondheidszorg, winkels en openbaar vervoer.

De Dorpsraad verwacht niet dat de de nieuwe enquête plotsklaps geheel andere resultaten oplevert dan de vorige, maar wel dat de nieuwe enquête de zienswijze van de Dorpsraad ondersteunt. De Dorpsraad verwijst daarbij ook naar onderzoeksbureau Berenschot dat heeft aangegeven dat dit deel van de groene buffergemeente bestuurlijk bij Haarlem hoort.

Gedeputeerde Jack van der Hoek liet nog niet het achterste van zijn tong zien over de reactie van het college van Gedeputeerde Staten op de petitie. ,,Het is een apart, ongebruikelijk verzoek, dat een provincie zelf zo’n enquête zou gaan organiseren. We gaan er nog officieel op reageren.’’ De provincie toetst of de gemeentelijke besluitvorming rond de fusie goed is verlopen. Van der Hoek: ,,We kijken goed naar alle zienswijzen.’’

Het provinciebesluit over die enquête moet inderdaad snel vallen. Op 13 juni staat de gemeentelijke herindeling van Haarlemmerliede en Spaarnwoude op de agenda van de Statencommissie. In juli moet het college van Gedeputeerde Staten advies geven aan de minister over de herindeling waarna de minister in 2018 een definitief besluit neemt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.