Haarlem krijgt acht ton extra voor aanpak armoede bij kinderen

Haarlem

De gemeente Haarlem krijgt er van het Rijk jaarlijks acht ton bij om armoede onder kinderen te bestrijden. Daarvoor wil het college kinderen onder meer een gratis identiteitskaart geven en zaken op school betalen zoals laptops, het geven van voorlichting over omgaan met geld, fietsen, gezondere voeding verstrekken aan kinderen die niet hebben ontbeten of naast zwemles het abonnement voor een tweede sport te betalen.

Volgens het college staan kinderen die opgroeien met weinig geld vaak aan de zijlijn. Het zorgt volgens b en w voor een gevoel van uitsluiting en onzekerheid en een slechte start in hun leven. Het Rijk heeft daarom extra geld vrijgemaakt om deze kinderen te helpen. Haarlem krijgt jaarlijks 744 duizend euro extra.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er nu 2623 Haarlemse kinderen in armoede leveren. Althans, 2159 kinderen hebben een Haarlem Pas die wordt verstrekt aan minima en waarmee

korting wordt gegeven op tal van voorzieningen.

Er zijn daarnaast nog eens 464 kinderen tot 4 jaar van wie de ouders een Haarlem Pas hebben. Veertig procent van de kinderen die opgroeien in armoede is volgens de gemeente niet in beeld. Daarom zet Haarlem ervaringsdeskundigen in opleiding in bepaalde wijken in waar armoede veel voorkomt om iedereen te vinden.

Uit gesprekken met kinderen blijkt dat ze er vooral bij willen horen. Daarom kunnen ze zelf kiezen wat ze daarvoor nodig hebben. Het kan gaan om kleding, speelgoed of bijvoorbeeld een uitstapje.

Voor dit jaar wordt de schoolkostenregeling verhoogd met 50 euro per kind. Kinderen kunnen dan samen met hun ouders besluiten hoe ze dat geld willen besteden aan school. Ze krijgen een ansichtkaart van de gemeente met de vraag of ze het kaartje terug willen sturen en erop willen schrijven waaraan ze hun keuzebudget hebben uitgegeven.

Er wordt ook geld vrijgemaakt om voorlichting te geven op scholen hoe je schulden kunt voorkomen en hoe je kunt omgaan met geld. Uit onderzoek van de GGD Kennemerland blijkt dat het regelmatig voorkomt dat kinderen zonder ontbijt op school aankomen.

Daarom wil de gemeente in scholen een ’smeerplek’ maken waar kinderen een gezonde boterham kunnen beleggen of er fruit kan worden gegeten. Ook bij club- en buurthuizen komen vaak kinderen die nauwelijks hebben gegeten. Ook daar wordt gekeken of er een smeer of fruitplek kan worden ingericht.

Een echtpaar in de bijstand heeft 1534 euro netto per maand, een alleenstaande 1074 en een alleenstaande ouder 1125 euro netto. Dat is exclusief kindertoeslag en toeslagen via de belastingdienst.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.