Beukenhorst-west: van desolaat kantorenpark tot stadswijk

Hoofddorp-Centraal biedt van alles.

Paul van der Kooij
BetaalbaarHoofddorp

De wens van de gemeente Haarlemmermeer om van het deels zo desolate kantorenpark Beukenhorst-west een sprankelende woonwijk te maken, kan wel eens snel werkelijkheid worden.

Een groot deel van de panden is in handen gekomen van een beperkt aantal ontwikkelaars. Die willen de meest verouderde panden snel tegen de vlakte gooien. Op de vrijkomende plekken hopen ze een woonwijk te creëren zoals de betere steden die hebben. Een plek waar je niet alleen woont, maar waar je ook koffiebarretjes, nagelstudio’s en winkels kunt vinden voor de snelle, gemakkelijke boodschap.

Dat bleek vrijdag tijdens een informatiemarkt over het project Hoofddorp Centraal, dat zich richt op het gebied tussen station en centrum.

Snippe projecten bv, dat met IC Nederland de helft van het vastgoed in Beukenhorst-west heeft aangekocht, realiseert in Diemen een vergelijkbaar project. Het bedrijf boekt daar zo veel succes mee dat het er alle vertrouwen in heeft dat het ook in Hoofddorp gaat lukken.

De locatie zou ideaal zijn: via het op loopafstand gelegen station zijn bewoners in vier minuten op Schiphol en in twaalf minuten op de Amsterdamse Zuidas. Aan de andere kant zorgen bos, fruittuinen en tennisbanen voor ’meerwaarde’. Sterker nog, wat Snippe en IC Nederland betreft, krijgt Beukenhorst-west de naam die ook hun samenwerkingsverband heeft: Hyde Park.

Nog dit jaar hoopt de combinatie het eerste gebouw te slopen, net als ontwikkelaar Certitudo. De laatste wil dat langs de Neptunusstraat doen, naast het Hampton bij Hiltonhotel. Hyde Park bv. wil beginnen met een pand aan de Kruisweg. Dat moet zo ’circulair’ mogelijk worden gesloopt, zodat bijvoorbeeld kozijnen een tweede leven kunnen krijgen.

Het pand ligt tegenover het wijkje dat op de plek van een eerder gesloopt kantoorpand is verrezen: de Beukse Poort. Bestaat dat uit eengezinswoningen, Beukenhorst-west zal ook wat hoogte betreft een stuk stedelijker worden. Hoogtes tot veertig meter zijn hier mogelijk, oplopend vanaf de boskant. Hoe de flats er precies gaan uitzien, kon nog niet worden getoond op de informatiemarkt. De bezoekers moesten het doen met impressies van wijken als Canary wharf in Londen.

Amsterdammers die hun stad niet meer kunnen betalen, moeten zich er direct thuis voelen. Evenals Hoofddorpers die nog thuis wonen of juist iets kleiner zoeken, bijvoorbeeld na het uitvliegen van de kinderen. Maar dan wel in een wijk die alles heeft, ook hier en daar wat hotels en nog een kantoor.

De eerste reacties waren positief, ook gezien de brede samenwerking. Zo kan ook die ene gebruiker in dat te slopen kantoorpand snel een ander plekje worden geboden.

Er zullen heus wel luxe penthouses komen in het nieuwe Beukenhorst-west. Maar het merendeel van de appartementen moet juist betaalbaar worden. Met huurprijzen tussen de 700 en 1.000 euro per maand en koopprijzen vanaf 175.000 euro vrij op naam. Omdat eerst gebouwen tegen de vlakte moeten, de nieuwbouw soms aardig de hoogte ingaat en ook nog moet worden voorzien van parkeerkelders, kan het nog zeker twee jaar duren voordat de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.