Bloemendaals raadslid Marielys Roos: ’Dit is een heksenjacht’

Amsterdam

,,Een nachtmerrie. Dit is onthutsend, schaamteloos en beklemmend’’, zo omschreef Marielys Roos, raadslid Hart voor Bloemendaal, maandag de rechtsgang bij de behandeling van haar hoger beroep bij het Hof in Amsterdam.

Daar vecht Roos haar veroordeling aan vanwege het openbaar maken van geheim verklaarde stukken uit het Slewe-dossier, de correspondentie tussen de familie Slewe en de gemeente Bloemendaal, en verklaringen van ambtenaren. Roos is vorig jaar veroordeeld tot 60 uur taakstraf of 30 dagen cel.

(Lees hier: Klokkenluider Marielys Roos moet hangen)

Het was de tweede regiezitting, die dient ter voorbereiding van de rechtszaak. Evenals de eerste zitting in januari ging het over het oproepen van getuigen.

Roos wilde oud-burgemeester Nederveen, oud-wethouders Botter en De Rooij en raadsleden horen. Evenals twee hoogleraren, die kritiek hebben op de geheimverklaring. Maar het Hof veegde in januari alle getuigen van tafel, omdat de feiten genoegzaam bekend waren.

Nieuw feiten

Volgens Marielys Roos liggen er inmiddels nieuwe feiten. Er zijn mails opgedoken waarin duidelijk staat dat veel meer mensen van het zogenaamd geheime Slewe-dossier op de hoogte waren, ook niet-raadsleden zoals columnist Meindert Fennema, die daar volop uit citeerde, en Harry Borghouts, oud-commissaris van de koning.

(Lees hier: Boek Marielys Roos ligt begin volgend jaar in de winkel)

Voormalig raadslid Gerard Metselaar (D66) is daarvan een belangrijke getuige. Hij is een tijd geleden opgestapt uit onvrede over de gang van zaken in de politiek.

Metselaar heeft Marielys Roos een groot aantal mails toegespeeld die een onthullend en ontluisterend beeld geven van de Bloemendaalse politiek in de periode 2014 – 2015. Roos wil hem graag zijn verhaal laten doen voor de rechtbank. Ook wil ze D66-raadsleden Jerker Westphal en Maaike Kamps laten getuigen.

Geen noodzaak

Daarom diende haar advocaat Carene van Vliet wederom een verzoek in om nieuwe getuigen te mogen horen, plus nog een aantal in januari afgewezen personen. Maar het Openbaar Ministerie maakte maandag duidelijk dat er geen enkele noodzaak is getuigen op te roepen.

(Lees hier: Marielys Roos knokt met Hart voor democratie)

Het gaat in deze zaak namelijk niet om de vraag of de waarheid geweld is aangedaan en mensen onfatsoenlijk zijn behandeld, aldus de advocaat-generaal.

De strafrechter houdt zich puur bezig met de toepassing van de wet en de vraag: heeft Marielys Roos haar geheimhoudingsplicht als raadslid geschonden door geheim verklaarde mails openbaar te maken. Het horen van getuigen is niet relevant, aldus het OM. ,,Wat er precies is gebeurd in bestuurlijk Bloemendaal is een zaak die thuis hoort in het bestuursrecht en niet hier’’, aldus de advocaat-generaal.

Geheim

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het in de kern om het besluit van het Bloemendaalse college van B en W om op 4 november 2014 het Slewe-dossier geheim te verklaren. Twee raadsleden, Leonard Heukels (Liberaal Bloemendaal) en Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal) hebben het dossier toen opgevraagd.

Het werd hen toegestuurd met de mededeling dat het een geheim stuk was. Vervolgens hebben beide raadsleden verschillende wegen gekozen om er iets mee te doen. Roos maakte de stukken een maand later openbaar. Heukels kaartte de zaak aan bij de bestuursrechter. Die procedure loopt nog steeds.

Roos erkent de geheimhouding niet.

,,Ik moet als volksvertegenwoordiger mijn mond houden zonder enige wettelijke grondslag. Dit is een showproces waarin het niet gaat om de waarheid maar om de bescherming van een bestuurlijke elite. Dat het OM een leugenaar als oud-burgemeester Nederveen gelooft slaat alles. Dat ik van het OM geen enkele getuige mag oproepen en dat alle boven water gekomen informatie niet in het dossier wordt gevoegd duidt erop dat dit geen eerlijk proces is, maar een heksenjacht. Als je je kritisch opstelt als raadslid eindig je met een strafblad.’’

Het Hof beslist deze week of er getuigen mogen worden gehoord.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.