Geen extra controle op alcoholgebruik bij minderjarigen tijdens Haarlemse evenementen

Koninginnedag 2012 in Haarlem. Archieffoto

Nina van Oostrum
Haarlem

De politie controleert op grote evenementen in Haarlem, zoals Koningsdag en Bevrijdingspop, niet extra op alcoholgebruik onder minderjarigen. Ook wordt er geen extra politie ingezet. Er loopt wel politie rond, maar niet meer dan vorig jaar. Minderjarigen die alcohol drinken lijken dus weinig risico te lopen om te worden betrapt.

Door de wetswijziging van januari mogen jongeren onder de achttien geen alcohol meer drinken. Hierdoor is er dit jaar een grotere groep jongeren die volgens de wet niet mag drinken.

Hoewel er geen extra politie aanwezig is, wordt er morgen tijdens Koningsdag wel strenger opgetreden tegen alcoholgebruik, laat een woordvoerder van de gemeente weten: ,,De tijd van waarschuwen is nu voorbij.’’

Wanneer morgen minderjarige jongeren met alcohol op heterdaad betrapt worden door politieagenten kunnen zij direct een boete verwachten.

Tijdens Bevrijdingspop lopen op het veld geen agenten rond om op alcoholgebruik onder jongeren te controleren. Zowel de gemeente als de organisatie vinden dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is.

Wel worden er polsbandjes uitgereikt aan jongeren van achttien jaar en ouder. Bij twijfel moeten jongeren hun identiteitsbewijs laten zien. Geen identiteitsbewijs, betekent geen bandje of drank.

Alleen buiten de hekken van het festivalterrein controleert de politie op alcoholgebruik.

Communicatie

Over het controleren van alcoholgebruik op zowel Koningsdag als Bevrijdingspop heerst onduidelijkheid tussen de politie en gemeente.

De gemeente verklaarde eerder deze week puibliekelijk dat er meer politie in zou worden gezet om het alcoholgebruik onder minderjarigen te controleren. ,,Wij wisten van niks’’, meldt echter de politie.

Na enig overleg tussen de partijen blijkt dat er geen extra politie wordt ingezet tijdens de evenementen.

Ook is de communicatie tussen de gemeente Haarlem en het bestuur van Bevrijdingspop niet altijd even goed. ,,Dit jaar is de gemeente Haarlem voor het eerst verantwoordelijk voor de handhaving op het festivalterrein zelf. Voorheen was dit de Keuringsdienst van Waren. Zij zette altijd een groep testjongeren in die probeerden om als minderjarige aan alcohol te komen. Daar werd een rapport van gemaakt en wanneer een jongere alcohol toch had meegekregen, kreeg je gelijk een boete. Ik heb geen idee wat de gemeente Haarlem dit jaar gaat doen, of ze bijvoorbeeld handhavers op het terrein inzet’’, zegt voorzitter Sascha Baggerman van Bevrijdingspop.

De organisatie van Bevrijdingspop kan zelf niet handhaven. ,,Wij kunnen jongeren vriendelijk verzoeken om niet te drinken, maar wij kunnen ze bijvoorbeeld niet van het terrein verwijderen of beboeten. Ik kan ook niet zeggen dat de jongeren zich op ons festival aan de regels gaan houden. Dat is ook hun eigen verantwoordelijkheid en die van hun ouders. En daarnaast is de wet nieuw, ik denk dat het een jaar of twee nodig heeft voordat jongeren ook gewend zijn aan de nieuwe wet’’, zegt Baggerman.

Toch denkt Baggerman dat het alcoholgebruik niet veel problemen zal veroorzaken. ,,LOC7000 pacht de horeca tijdens Bevrijdingspop. Zij krijgen een boete wanneer er wel minderjarigen met alcohol worden betrapt. LOC7000 traint zijn personeel in het herkennen van minderjarigen en het vragen van identiteitsbewijzen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.