Wie wordt wereldkampioen van Zwaanshoek?

De Vossenjacht in 2013.

De Vossenjacht in 2013.

Wessel Mekking
zwaanshoek

Sport, spel en feest. Daar draait het vooral om tijdens de komende Feestweek Zwaanshoek, die woensdag begint. Thema van deze editie is ’Zwaanshoek gaat de wereld over’.

Epicentrum van de feestweek is het plein bij dorpshuis De Oase. Daar werd maandagmiddag al druk gewerkt aan het neerzetten van de feesttent.

Maar ook elders in het dorp zal te merken zijn dat het weer feestweek is. Zoals tijdens de Vossenjacht, vrijdag vanaf 15.15 uur. De bedoeling is dat de kinderen op zoek - of op jacht - gaan naar internationale gasten, die zich verspreiden door heel het dorp.

Ook de Zwaanshoekse Spelen, die vorig jaar na een lange afwezigheid terugkeerden tijdens de feestweek, vinden plaats op veldjes her en der in Zwaanshoek. De teams strijden zaterdagmiddag tegen elkaar. Ze gaan onder meer stierrijden, langlaufen, ringsteken en spijkeren. Zondag vanaf 16 uur worden ze gehuldigd, waarna zanger/gitarist JelleB de feestweek afsluit.

Eerder die dag staan ook de vis- en hardloopwedstrijd op het programma. De viswedstrijd is naast de begraafplaats. Tenzij zich zo veel deelnemers opgeven dat daar niet genoeg plek is. Dan wordt uitgeweken naar het recreatiegebied Boseilanden, aan de oostkant van Zwaanshoek. Zondagmorgen vanaf 8 uur kunnen deelnemers zich nog inschrijven bij het dorphuis voor de wedstrijd die een uur later begint. Wie binnen twee uur de grootste vis vangt, wint een prijs. Wie de meeste exemplaren vangt evenzeer. ,,Het is de tweede keer dat we dit organiseren. Vorig jaar was het leuk en gezellig, we hopen dit jaar op meer deelnemers’’, vertelt viswedstrijdorganisator Henk Bood.

De hardloopwedstrijd is in elk geval op de Boseilanden. ,,Een prima locatie’’, vindt Nico Dorrestein, lid van Team Feestweek Zwaanshoek en dorpshuisbeheerder. Om 12.30 uur klinkt het startschot voor kinderen tot en met 10 jaar. Volwassenen en oudere kinderen lopen aansluitend de vier of acht kilometer. Inschrijven is niet nodig. ,,Drinken kunnen ze allemaal, maar ze moeten eerst presteren’’, grapt Dorrestein over de sportieve programmering. Maar de week bevat, vanzelfsprekend, ook weer genoeg feestelijke elementen. Donderdagavond vanaf 21 uur verzorgt dj Gied met zijn muziek de warming-up van de feestweek, met een Mexicaans tintje. Vrijdagavond is de Duitse avond met Bratwurst, biertafel, Lederhosen en Dirndljurken. Een dag later om 21 uur is de Amerikaanse avond, waarbij De Feestpiano’s allerlei verzoeknummers spelen. Alle feestavonden zijn gratis te bezoeken.

Ook is gedacht aan gasten die wat rustigers willen doen. ,,We organiseren activiteiten voor alle leeftijden.’’ De bridgedrive zit al vol, maar voor het klaverjassen op donderdagavond 20.00 uur kan nog worden ingeschreven.

Nog meer informatie staat op www.feestweekzwaanshoek.nl en op de facebookpagina, www.facebook.com/Feestweekzwaanshoek/

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.