Klauteren als een aap

Klimmen en klauteren door de boomtoppen is leuk voor kleine en grote apen. (Foto: PR)

Klimmen en klauteren door de boomtoppen is leuk voor kleine en grote apen. (Foto: PR)

Mirjam van Twisk

'Voor grote en kleine apen'. Met die tekst kondigt Fun Forest zijn klimpark in Almere aan. Hier kun je als Tarzan of Jane door een bos van tien hectare slingeren. Ontdek of er nog iets van de oermens in je zit.

Het klimparadijs is gevestigd op Stadslandgoed De Kemphaan. Midden in het bos is de entree. Op een groene weide recreëren mensen gezellig bij een plas, terwijl durfals boven hun hoofden zwieren over kabels, balanceren op koorden en klauteren over wiebelbruggen. Het ziet er allemaal avontuurlijk en leuk uit, maar is dat het ook?

Ik stap in een gordel, zet een helm op en beklim, na de instructie, de trap voor de eerste van de vier routes. Meteen volgt de eerste beproeving. Ik sta op een houten plateau dat aan een boom vastzit.

Mijn karabiner, een kleine haak, klem ik vast aan de kabel waaraan ik zo naar de volgende boom zal zoeven. Die volgende boom is niet ver weg; slechts een klein hupje en je roetsjt erheen.

Durf

Dat is de feitelijke situatie. Tussen de oren echter is dat kleine hupje een sprong in de diepte. Die ik pas na een kleine aarzeling maak. Het kleine meisje achter mij heeft er beduidend meer moeite mee. ,,Ik durf niet!”, roept ze. Een instructeur probeert de angst vanaf de grond weg te nemen. ,,Er kan zelfs een auto aan deze kabel hangen, zo stevig is ie.” Zijn missie slaagt.

Ook het meisje tokkelt naar het volgende obstakel. Daar botsen we op een groen kussen, waar we ons met een touw op een plateau moeten zien te trekken. Dat gaat kleine kinderen dan weer beter af. Ik klauter rustig verder. Over een wiebelladder, door een klimnet en ik zwier over vele kabels.

De tokkelbanen vormen de grote trots van Fun Forest. Instructeurs stellen dat niemand zoveel en zulke lange banen heeft als zij in Almere. Er zijn zo’n 26 kabels gespannen tussen de bomen. De langste is honderdzestig meter.

Juist bij deze activiteit gaat het na een poosje niet zoals het hoort. Ik slinger met hoge snelheid naar een volgende boom als ik onderweg omdraai en met mijn rug tegen het kussen stoot. Daardoor zwier ik terug en hang ik vervolgens midden in het bos stil aan de kabel.

Fout

Ergens is iets fout gegaan, want ik mis ineens een stuk vel aan mijn middelvinger, die heel snel opzwelt en blauw wordt. Ik moet het fluitje - ’voor als je niet verder kunt of wilt’ - gebruiken, want het bloed stroomt eruit en mijn hele linkerhand weigert verder dienst. Een instructeur begeleidt me vakkundig naar beneden.

Deze activiteit is zeker toegankelijk voor kleine en grote apen. Als dat stukje oermens tenminste nog in je zit. Dat is bij mij duidelijk niet het geval.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.