Op chic in het Zwitserse

Alpine Lodge Lenzerheide. (Foto: PR)

Appartement in de Alpine Lodge. (Foto: PR)

Aan de Walensee beleven we een goudomrande finale van de skidag in Flumserberg. (Foto: Mirjam van Twisk)

Koffiestop bij de June Hütte. (Foto: Mirjam van Twisk)

Genieten van het uitzicht vanaf de Rothorn. (Foto: PR)

De piste loopt langs de Alpine Lodge, skiën tot aan de huisdeur. (Foto: PR)

De hele dag skiën in het kielzog van de zon; het kan in Lenzerheide. (Foto: PR)

1 / 7
Mirjam van Twisk

Het is mooi geweest. De pistes zijn ijzig en noden niet tot ontspannen skiën. Als je op de eerste skidag van het jaar al flink wat kilometers in de benen hebt, moet je weten wanneer je stopt. Luisteren naar lijf, heet dat. En luisteren doe ik, sinds het negeren van zo’n signaal me jaren geleden op een dubbele beenbreuk kwam te  staan. Het leerde me te stoppen als de grenzen zijn bereikt. En dat moment is nu.

We staan op het punt om ons naar de top van de Rothorn (2865 m.) in het skigebied van het Zwitserse Lenzerheide te laten brengen om vervolgens af te dalen naar de Mottahütte en de doorsteek te maken naar Arosa. Een verbinding die begin dit jaar in gebruik werd genomen.

Voor de inwoners van beide plaatsen was die opening een hoogtepunt, omdat er nu een alternatief is voor de lange route over de weg. Voor wintersporters brengt de verbinding een zee aan nieuwe mogelijkheden in één groot samengevoegd skigebied.

Zon

Een skigebied waarin je met de zon mee kunt skiën. Net buiten Lenzerheide, een aangenaam dorp met een goed high-end winkelbestand, vele eetgelegenheden en een fijn nachtleven, zijn de pistes gedrapeerd over de flanken van twee bergruggen rondom de Heidsee. ’s Ochtends ski je aan de westkant van het meer in het zonnetje onder de toppen Piz Scalottas (2323 m.), Lavoz (2330) en Stätzerhorn (2575). Rond het middaguur steek je via het gehucht Parpan door naar de andere zijde, het gebied van de Rothorn dat ’s middags door de zon wordt beschenen.

Zo doen we het vandaag ook. In het kielzog van de zon beginnen we aan de andere kant van het meer. Daarvoor hebben we de skibus nodig die ons oppikt bij het nieuwe luxe appartementencomplex Landal Alpine Lodge - net buiten Lenzerheide - waarin we onze intrek hebben genomen. Nog geen tien minuten later klikken we bij Fadail de ski’s onder.

Veel brede blauwe afdalingen - met wat rode voor de afwisseling - maken het makkelijk weer ’in’ te komen. Oh ja, zo lekker is skiën. Even een koffiestop bij de June Hütte; piepklein, heerlijk authetiek en een uitzicht over dit stukje Graubünden om blij van te worden. Dan verder, op en neer over de hele breedte van het gebied tot we de straatjes van Parpan binnenglijden en een doorsteek maken naar de andere kant van het dal. De Rothorn noodt ons badend in de zon.

Pittig

Na de lunch slaat het weer om. Een grijze lucht brengt lichte sneeuw. De pistes, hier pittiger dan aan de overzijde, zijn ijzig. Vermoeidheid knaagt. Ben heus wel nieuwsgierig naar de lange afdaling vanaf de Rothorntop en naar de imponerende wereldcupafdeling Silvano Beltrametti, maar na wat kortere afdalingen is het op. De rest moet wachten tot morgen.

Een relaxte blauwe afdaling door het bos brengt me tot voor de huisdeur. Wat is dat toch heerlijk, zó van de piste je tijdelijke huis binnenglijden; ideaal, zeker als je moe bent. In het royale appartement zorgt de sauna voor nieuwe energie.

In zelf koken hebben we geen zin, dus steken we voor de maaltijd het centrale pleintje van het complex over, naar het met smaak ingerichte restaurant. Aan hetzelfde pleintje vinden we alle andere voorzieningen van de lodge, variërend van kinderclub en zwembad tot fitnessruimte en een sportzaak. Bij Landal hebben ze aardig in de gaten waarmee ze verwende wintersporters blij maken.

Dat hebben ze met hun Ski Life wintersportparken al eerder bewezen, maar in exclusiviteit overtreft de Alpine Lodge Lenzerheide al die anderen.

Roomservice

Toch hoeft dat voor een geslaagde skivakantie niet essentieel te zijn, zo merken we als we Lenzerheide verruilen voor Resort Walensee in Unterterzen (Oost-Zwitserland). De accommodaties zijn ruim en comfortabel. Misschien niet zo chic als die van de Alpine Lodge - het wellnesscentrum en het restaurant verlenen geen roomservice - maar hé, who cares?

De ligging van het park, in een smal dal aan de oever van de Walensee, is fraai. Het meer wordt omlijst door een imposante zwartegrijze rotswand, die bij zonsondergang oranjegoud kleurt.

Een goudomrande finale voor heerlijke skidag die zich afspeelt in skigebied Flumserberg op drie wandelminuten afstand van het resort. Het gunstig op de zon gelegen skigebied (tot 2222 m.) is niet heel groot, maar aangenaam en lijkt met zijn uitgebreide horeca, langlaufloipes, bewegwijzerde wandelroutes en funparcs, op maat gemaakt voor drie-generatiefamilievakanties.

De pistes, overwegend rood, zijn breed en niet al te moeilijk. Als de sneeuwcondities dan ook nog goed zijn, voel je je al snel een hele piet. We doorkruisen een groot deel van de Flumserberg. Stoppen alleen voor een lunch bij de Gruebhütte, alweer zo’n fijne authentieke berghut. Van vermoeidheid deze keer geen spoor, dus raggen maar. Vandaag is het niet erg dat we niet tot aan de voordeur kunnen skiën.

Wat & Waar

De afstand Utrecht-Lenzerheide is 897 km (Unterterzen - Walensee - 841 km). Vliegen op Zürich (bijvoorbeeld met Swiss vier keer per dag vanaf Amsterdam, www.swiss.com). De trein brengt je vervolgens voor de deur van resort Walensee of naar Chur, waar de bus het laatste stukje van de reis naar Lenzerheide verzorgt. Zwitserland kent het Swiss Travel System (www.swisstravelsystem.com), met voordeelpassen voor het openbaar vervoer.

De pistes in skigebied Lenzerheide/Arosa hebben een gezamenlijke lengte van 225 km (111 km blauw, 87 km rood en 27 km zwart) die ontsloten worden door 42 liften. In Lenzerheide kun je op zeven plekken het skigebied in; één daarvan (Rothornbahn) ligt naast de Alpine Lodge van Landal. Een gratis skibus pendelt voortdurende in twee richtingen langs de opstapplaatsen. (www.lenzerheide.com)

Flumserberg telt 75 km pistes; 19 km blauw, 49 km rood en 7 km zwart. (www.flumserberg.ch en www.heidiland.ch)

Meer info: www.landalskilife.nl en www.myswitzerland.com.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.