Dodelijk ongeval inwoner Cruquius (80) ’niet te bevatten’

Bloemen bij de kruising waar vrijdagmiddag een fietser verongelukte.

Wessel Mekking
Cruquius

,,Dit is niet te bevatten.” Voorzitter Henny van Son van Buurtvereniging Cruquius is ruim een etmaal na het noodlottige ongeval waarbij een 80-jarige plaatsgenoot omkwam nog verbijsterd.

Volgens haar is de hele buurt van slag door het ongeluk ,,Vreselijk, ook voor de chauffeur’’, zegt Van Son. De bestuurder van de kiepwagen, een 42-jarige man uit Almere, had de 80-jarige fietser waarschijnlijk over het hoofd gezien toen hij vanaf een bouwweg bij de Larense Laan de Spieringweg op wilde rijden.

Het slachtoffer hielp nog geregeld op de bloemenkwekerij van z’n zoon, verderop aan de Spieringweg, vertelt Van Son. ,,Op z’n gemakkie.’’ Ook vrijdag had de inwoner van Cruquius daar gewerkt. Op weg naar huis ging het mis. Zijn familieleden waren hem ’kwijt’ en gingen hem zoeken. De man was toen al overleden.

Volgens Van Son was het slachtoffer in Cruquius een graag geziene man. Hij maakte met iedereen in het dorp een praatje en zwaaide naar menigeen die hij tegenkwam, vertelt zij.

Van Son denkt dat de vrachtwagenchauffeur in kwestie niets te verwijten valt. De voorzitter van de buurtvereniging breekt een lans voor een waarschuwingssysteem voor vrachtwagenchauffeurs, omdat die vaak hoog zitten en soms niet zien wat vlak voor hen gebeurt. Als zij met gepiep worden gewaarschuwd als vlak voor hun voertuig iemand oversteekt, kan dat ongelukken als deze voorkomen, denkt Van Son, die veel ervaring heeft als rijinstructeur.

Over de Spieringweg rijdt heel wat vrachtverkeer vanwege de aanleg van de 380kV-hoogspanningsleiding. Van Son adviseert fietsers, bromfietsers en voetgangers de vrachtwagens die uit een van de bouwwegen komen altijd voorrang te geven. ,,Wacht tot-ie weg is en steek dan pas over.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.