Geleidehond begint in pleeggezin

Nienke Oort
Haarlem

Puppypleeggezin van KNGF Geleidehonden word je bijna nooit voor even. Marga Winkel (50) uit Haarlem weet er alles van; zij heeft er al zeven op weg geholpen naar hun carrière als geleidehond.

Marga en haar man kregen in 2010 hun eerste pup in huis. „Ik ben dol op honden en wilde graag iets bijdragen aan de maatschappij. De link met KNGF Geleidehonden was snel gelegd.”

Als puppypleeggezin draag je de belangrijke taak om de pup veel liefde en aandacht te geven, maar ook om hem goed te socialiseren; kennis te laten maken met de grote wijde wereld mee en de eerste basiscommando’s aan te leren. Op deze manier worden de jonge honden voorbereid op hun training tot geleidehond.

In de goot

„Het is best een verantwoordelijke taak. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je je moet houden. Zo moet de hond leren om in de goot de behoeften te doen. De blinde baas kan namelijk de ontlasting niet opruimen”, vertelt Marga.

Lastig vindt de Haarlemse dat allerminst. „Wat mij betreft zijn er geen nadelen. Het enige ’moeilijke’ is soms voorkomen dat mensen de jonge hond aanhalen terwijl ze aan de riem of in het dek lopen. Aan de riem betekent werken en dus moet de hond zich honderd procent kunnen focussen op zijn werk. Maar de honden zijn zó mooi en braaf, dat vrijwel iedereen ze tóch even wil aanhalen. Dan heb je ook de taak om mensen daarin voor te lichten en uit te leggen dat het echt beter is voor de hond om hem te negeren als hij aan de riem loopt”, vertelt zij.

Prachtig

Verder vindt Marga het alleen maar prachtig. „Als zo’n huppeldepup dan opeens verandert in een hond die dingen snapt, geeft dat zo ontzettend veel voldoening. Elke keer als ik een kwartje bij een van mijn honden zie vallen, sta ik met een grote grijns!”

Op dit moment is Tippi bij de familie Winkel. „Vanwege een verandering in de gezinssituatie van het eerste pleeggezin, is Tippi overgeplaatst naar ons. In dit geval is dat zelfs wel gunstig want ze is nog wat terughoudend in de drukke stad. Dus ik laat haar nu heel langzaam en gedoseerd aan het wat drukkere stadsleven wennen!”

In de praktijk brengt Marga het meeste tijd door met de hond, ook omdat zij vanuit huis werkt. „Ik zeg wel eens gekscherend dat ik er ben voor de opvoeding en de socialisatie en mijn man voor het speeluurtje”, lacht zij.

Nadeel

Stiekem is er natuurlijk wel één groot nadeel aan het huisvesten van zo’n lieve schat: het onvermijdelijke afscheid na ongeveer een jaar. „Zeker bij de eerste hond was dat echt wel even pijnlijk”, geeft Marga toe. „Het voelt een beetje als liefdesverdriet. Je hebt toch een intensieve periode met elkaar doorgebracht en ineens is dat over.”

Maar ze zegt dat het heel erg scheelt dat de hond niet overlijdt, maar juist door gaat met zijn leven en de belangrijke én dankbare taak van blindengeleidehond, buddyhond of autismehond gaat vervullen. „Ik kwam onlangs een meneer tegen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij vertelde over een maat van hem die ook PTSS heeft en zoveel meer vrijheid heeft gekregen door zijn buddyhond. En toen bedankte hij mij dat ik dit ’werk’ deed. Ik zal aan deze meneer denken als ik Tippi terug breng naar de opleiding.”

Pleeggezin

Bij KNGF geleidehonden worden jaarlijks ongeveer tussen de 180 en tweehonderd pups geboren. Zij mogen allemaal hun eerste jaar doorbrengen bij een puppypleeggezin. In de komende weken worden er weer wat nestjes verwacht en dus is KNGF op zoek naar nieuwe puppypleeggezinnen. Meer info: www.geleidehond.nl/puppypleegezin.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.