Parkeren tweede auto als heet hangijzer in Hoofddorp-centrum

Foto: United Photos

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Voor de eerste auto kunnen bewoners voor 53 euro een vergunning kopen waarmee ze, als er plek is, kunnen parkeren in de wijk tussen Hoofddorp-centrum en Geniedijk.

Voor de tweede auto moet nog iets worden geregeld. En dat duurt opnieuw langer dan de gemeente had verwacht. Bij de invoering van het betaald parkeren dacht ze binnen twee weken een regeling te hebben voor mensen die een ontheffing hadden toen hier een blauwe zone gold. Daar komt nu een maand bij, blijkt uit een brief aan de bewoners.

Ook in die periode is de eerste auto gedekt met de oude ontheffing en de tweede met een brief over dit onderwerp. Wat er daarna gebeurt, laat de gemeente in het midden. Ze waarschuwt wel dat de nieuwe brief bewoners niet automatisch het recht geeft op een vergunning.

Geen overleg

Lex Kleinhout, voorzitter van de bewonerscommissie, begrijpt er ook uit dat ’echt overleg er opnieuw niet in zit’. Hij voorziet dan ook actie, zeker nu bewoners hem blijven bestoken met boze mails. ,,Die tweede auto is echt een punt. Bijvoorbeeld omdat mensen 24 uur per dag standby moeten zijn. Of omdat ze naar werk moeten op momenten waarop het openbaar vervoer niet of slecht werkt. En die hebben ook nog eens bewust voor Hoofddorp gekozen omdat er ruimte is voor auto’s.’’

Toen het gebied nog een blauwe zone was, werd die ruimte vaak door anderen ingepikt. Op zaterdag, wanneer de blauwe zone niet gold, leek de hele wijk wel te worden overspoeld door bezoekers van het centrum die hun auto hier gratis wilden parkeren. Op andere dagen was het vooral raak in de straten naast het Van Stamplein. Zo zagen bewoners met lede ogen hoe winkelpersoneel de auto’s in rijtjes neerzette, zodat het doorschuiven van de blauwe schijf een fluitje van een cent was.

Prijs

Door het betaald parkeren lijken bewoners inmiddels meer kans op een plekje te hebben. Maar ja, tegen welke prijs? En, zo klinkt regelmatig, waarom is de blauwe zone nooit in het weekeinde gaan gelden en is doordeweeks niet beter gecontroleerd? ,,Moeten we straks op zondag voor negen uur een kaartje kopen of parkeren in Graan voor Visch?’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.