Fright night 3D ***

Fright night 3D. Foto PR

Fright night 3D. Foto PR

Ron Amesz

Regie: Craig Gillespie. Met: Anton Yelchin, Colin Farrell, David Tennant, Toni Collette.   Omdat vruchtbare nieuwe ideeën er kennelijk schaars zijn houden producenten in Hollywood de blik hardnekkig op de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw gericht. ’Fright night 3D’ is bepaald niet de eerste herverfilming van een populaire genrefilm uit die periode. Het origineel van schrijver en regisseur Tom Holland stamt uit 1985 en behoort tot het subgenre van de horrorkomedie, dat destijds een bloeiperiode kende. De nieuwe versie wijkt genoeg van de voorganger af om op eigen benen te staan, maar behoudt de geslaagde balans tussen spanning en humor.

De handeling is slim verplaatst naar een buitenwijk van Las Vegas, waar veel bewoners nachtdiensten draaien en een daglichtschuwe vampier zich dus ongestoord achter geblindeerde ramen kan verschuilen. Tiener Charley Brewster (Anton Yelchin) ontdekt dat zijn nieuwe buurman een bloedzuiger is, die het zowel op zijn gescheiden moeder als zijn vriendin voorzien heeft, en zoekt daarom hulp bij een illusionist, die zijn shows met een vampierthema opvoert.

De door de Brit David Tennant vertolkte griezelgoochelaar is een cynische hedonist, die in niets aan zijn aandoenlijke voorganger in de oorspronkelijke film doet denken, terwijl de door Colin Farrell gespeelde vampier geen enkele bekende bloedzuiger in herinnering roept. Met de gewijzigde personages leggen regisseur Craig Gillespie (’Lars and the real girl’), schrijfster Marti Noxon (’Buffy the vampire slayer’, ’Mad men’) en de twee acteurs meer nadruk op de humor, en dat pakt vooral met Farrell heel grappig uit.

Gillespie is echter minder vindingrijk in de gruwelscènes en het scenario boet in de afwikkeling helaas veel aan vaart en humor in. Over de 3D-versie valt weinig goeds te melden: voor een paar momenten van gemakzuchtig effectbejag wordt de hele film in donkere grijstinten ondergedompeld.

Nieuwe vuistregel: wanneer een filmtitel het woord nacht bevat kan de 3D variant beter gemeden worden.

Bart van der Put

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.