Afvalscheiding in Haarlem komt moeizaam op gang

Annalaura Molducci
Haarlem

Het gaat niet goed met de scheiding van afval in Haarlem. Het college van B en W wil daarom vaart maken. Een deel van de gemeenteraad vindt dat de weg die het college daarvoor uitstippelt, niet deugt. Ook de Rekenkamercommissie heeft kritiek op de wijze waarop de gemeente het aanpakt.

Dat bleek woensdagavond in de raadscommissie beheer waar een plan op de agenda stond om het gescheiden inzamelen te versnellen.

Haarlem doet het slecht op afvalscheidingsgebied. Op dit moment wordt 37 procent van het afval gescheiden ingezameld, er zijn gemeenten die 68 procent halen. Haarlem wil daar ook naar toe, in 2020, maar dat gaat niet lukken met de huidige aanpak.

Zo was eerst het idee om plastic in zakken in te zamelen. Dat is achterhaald, duobakken blijken beter volgens het college. Bovendien kan een gemeente ook kiezen voor nascheiding. Een betalingssysteem voor restafval invoeren, zou de gescheiden inzameling helemaal goed doen.

Gruwel

Hart voor Haarlem, SP en ChristenUnie vinden dat het college te veel aanrommelt. GroenLinks en CDA vinden dat het de burgers makkelijker moet worden gemaakt. De VVD is bang dat er ineens een voorstel komt om te betalen voor restafval.

Een gruwel in de ogen van Jeroen Boer (VVD): ,,Afschuwelijk! Dan krijg je overal zwerfafval. We gooien de inzameling van plastic in zakken overboord en we gaan 3,9 miljoen euro in duo-bakken steken. In 2013 haalden we die juist weg en werd gesteld dat we plastic zakken wel aan lantaarnpalen konden hangen.”

Omgebouwd

Haarlem liep vooruit met het inzamelen van restafval ondergronds. Dat breekt de stad nu op want een deel van de containers moet nu worden omgebouwd voor ander afval.

Daarvoor moeten speciale vuilniswagens worden gekocht. Dat lukt volgens het college niet voor 2020. Boer: ,,Ik woon in de Burgwal en wil nu afval scheiden maar dat kan niet. Zet gewoon een container neer.”

Frank Visser (CU) zegt dat de stad steeds meer achterop raakt. Hij is teleurgesteld dat Haarlem in 2020 de 68 procent afvalscheiding niet haalt. ,,College kom met een goed voorstel.” Jac Amand (Trots): ,,Op het milieuplein scheiden ze wel, waarom komt er geen glasbak voor alle Haarlemmers?”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.