Afscheid van een fenomeen

Carlos Opoku, aanvoerder en topscorer van Koninklijke HFC, gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.© Foto Orange Pictures/Martin Hulsman

1 / 2
Hein ten Berge
Haarlem

Carlos Opoku neemt aan het eind van het seizoen afscheid van Koninklijke HFC. De centrale verdediger is bezig aan zijn negende seizoen aan de Spanjaardslaan. „Ik ben dertig jaar. Als ik nog een stap wil zetten, moet ik dat nu doen.”

Donderdagavond lichtte hij de spelersgroep in. Een aantal dagen eerder had hij zijn besluit kenbaar gemaakt aan de technische staf. Het is een weloverwogen beslissing geweest om HFC na bijna tien jaar te verlaten, zegt hij. „Eerlijk gezegd twijfelde ik vorig seizoen ook al. We waren toen op weg om de tweede divisie te bereiken. Toen dat was gelukt, wilde ik ook in de tweede divisie spelen. Nu is de doelstelling handhaven. Daar zet ik mij de komende maanden volledig voor in. Als dat doel is bereikt, is het een mooi moment om verder te kijken.”

Met het vertrek van Opoku zal de defensie van HFC volgend seizoen een ander gezicht krijgen. De boomlange centrale verdediger is eigenlijk niet weg te denken uit de opstelling. In negen seizoenen groeide hij uit tot fenomeen en clubicoon.

Aanvoerder

Als aanvoerder is Opoku niet alleen een rots in de branding, hij pikt ook geregeld zijn doelpuntjes mee. En niet alleen omdat hij nooit faalt vanaf elf meter. Opoku voert dit seizoen met tien doelpunten, samen met Abderrahim Loukili van FC Lienden, zelfs de topscorerslijst in de tweede divisie aan.

Opoku was een belangrijke pijler in de opmars die HFC vanuit de tweede klasse richting de top van het amateurvoetbal maakte. Hij kwam destijds van DCG naar de Spanjaardslaan met één doel voor ogen: de top halen. „Ik heb toen samen met Henk Driessen, die toen de technische man was, afgesproken dat we de hoofdklasse gingen halen”, zei hij eerder. „Dat kun je naïef noemen maar ook toen hadden we al een goede groep. Toen we de hoofdklasse hadden bereikt, wilden we naar de topklasse en dat is ook gelukt. En nu spelen we in de tweede divisie.”

Ondanks zijn scoringsdrift hebben er nog geen clubs zich gemeld voor de verdediger. Dat lijkt een kwestie van tijd aangezien zijn naam ongetwijfeld op veel trainerslijstjes voorkomt. Verdedigers die ook nog eens geregeld een doelpunt maken, zijn schaars.

Iets moois

„Tot nu toe heb ik nog niets gehoord, nee. Ik ben benieuwd wat er komt. Ik hoop op iets moois. Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat, als ik nog een stap wil maken ik dat nu moet doen. Zoals ik mij nu voel kan ik nog tien jaar mee”, aldus de 30-jarige Opoku.

Sander Vink, bestuurslid technische zaken van HFC, betreurt het vertrek van de verdediger maar begrijpt de beslissing van Opoku. „Carlos liet mij begin december al weten dat hij waarschijnlijk aan zijn laatste seizoen bij HFC bezig was. Hij heeft alles meegemaakt bij HFC. Na al die successen is hij na negen jaar aan iets nieuws toe. Voor ons is het jammer want Carlos is onze captain en het gezicht van het eerste elftal. Maar we begrijpen zijn besluit. We hopen dat hij met HFC nog een mooi half jaar tegemoet gaat en zijn periode bij de club op een mooie manier af kan sluiten.”

Opoku ontving op 21 augustus - voor de thuiswedstrijd tegen FC Lienden - uit handen van voorzitter Gert-Jan Pruijn de gouden speld vanwege zijn 200ste wedstrijd voor HFC.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen