Opwarmers voor de Stripdagen Haarlem

Het door Peter Pontiac emaakte afiche voor de Stripdagen in 1994.

De voorkant van de graphic novel 'Kraut' van Peter Pontiac.

Twee pagina's uit de graphic novel 'Kraut' van Peter Pontiac

1 / 3
Leontien van Engelen
haarlem

Stripfanaten hebben de data 31 mei en 1 juni allang in hun agenda aangekruist. Dat weekeinde worden de tweejaarlijkse Stripdagen in Haarlem gehouden.

Het beeldverhalenfestival staat deze keer in het teken van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo wordt onder andere de tentoonstelling ’Inktzwart - WO1 herdacht in strips en cartoons’ georganiseerd.

Janskerk

In aanloop naar de Stripdagen wordt op vrijdag 2 mei in de Janskerk in Haarlem de tentoonstelling ’Oorlog op papier - Prenten en foto’s uit de Eerste Wereldoorlog’ geopend. De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen tot en met 30 mei (dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur). Ook op zaterdag 17 en zondag 25 mei en uiteraard tijdens de Stripdagen is de expositie te bezoeken.

Een tweede thema van de Stripdagen is ’De Nieuwe Garde’ waarin opkomend, nieuw Nederlands tekentalent onder de aandacht wordt gebracht. Elk van de talenten werkt aan (of heeft recentelijk gewerkt aan) ambitieuze graphic novels.

Televisieserie

Graphic novels staan ook centraal in een zesdelige televisieserie die Avro’s Kunstuur vanaf aanstaande zondag brengt. Tekenaar, ontwerper en Haarlemmer Joost Swarte is betrokken bij de uitzendingen.

In de serie wordt geprobeerd duidelijk te maken wat het een grapic novel is. Is het een strip? Is het een roman? Of beiden? Wie maken graphic novels in Nederland? Zes verschillende auteurs komen aan het woord. Onder meer Peter Pontiac, broer van Joost Pollmann, creatief directeur van de Stripdagen Haarlem. Pontiac maakte precies twintig jaar geleden het affiche voor de Stripdagen.

Zes vertegenwoordigers

Joost Swarte introduceert in iedere aflevering één van de zes vertegenwoordigers van het genre.

In de eerste uitzending op 27 april staat Erik de Graaf (1961) centraal. Overdag directeur van een ontwerpbureau, maar ’s avonds verandert hij in een tekenaar. Hij gaf vorm aan zijn jeugdherinneringen en werkt aan het tweeluik ’Scherven over de Tweede Wereldoorlog’.

Zusjes

Op 11 mei is het de beurt aan Anne Staal (1989) en Eva Staal (1991), samen de Stalinski’s. Deze zussen hebben een voorliefde voor beeldverhalen over alledaagse onderwerpen zoals de supermarkt en de hond.

Autobiografisch

Barbara Stok (1970), 18 mei, maakt autobiografische strips over de kleine en grote vragen van het leven. Ze won in 2009 als eerste vrouw de Stripschapsprijs, Daarnaast is haar biografie over Vincent van Gogh inmiddels de meest vertaalde graphic novel van Nederland.

Dandy

Robert van Raffe (1982) is net gedebuteerd met de graphic novel ’Zonder Filter’ en staat centraal in de uitzending van 25 mei. Hij overhandigde half maart het eerste exemplaar van zijn boek in De Hallen in Haarlem aan superdandy Jort Kelder. Zonder Filter gaat over dandy’s. In De Hallen is (ook in het kader van de Stripdagen) een presentatie te zien rond Zonder Filter.

Kraut

De laatste uitzending op 1 juni is gewijd aan Peter Pontiac (1951). Pontiac wordt ook wel de beste vertegenwoordiger van de underground in Nederland genoemd. Hij verbeeldde op prachtige wijze de geschiedenis van zijn foute vader in de graphic novel ’Kraut’.

Pontiac is momenteel ernstig ziek en werkt aan zijn, voorlopig, laatste werk over de dood: ’Styx of: De Zesplankenkoorts’.

Avro’s Kunstuur. Vanaf 27 april, zondagavond, Ned2, 18.50 uur.

Meer info www.stripdagenhaarlem.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.