Plan voor museumpark in Park21 Haarlemmermeer

Een van de stichtingen restaureert historische bussen. De inzet is een overzicht van het gewenste museumpark in Park21.
© Foto José Pietens
Hoofddorp

Een transportmuseum, een ambachtelijk innovatiecentrum voor mobiliteit en een openbaar park vol exposities en attracties. Daar bestaat het museumpark uit dat tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep moet komen.

Het is een initiatief van de Vereniging Museumkwartier Hembrug uit Zaandam. Het is een samenwerkingsverband van elf stichtingen die zich inzetten voor mobiel erfgoed, zoals de Vliegtuigcompagnie, Fokker Erfgoed en Stichting Veteraan Autobussen.

In Zaandam hadden zij op een voormalig defensieterrein een aantal gebouwen gratis ter beschikking voor restauratie van mobiel erfgoed, soms al twintig jaar. Maar het Rijksvastgoedbedrijf heeft ze te koop gezet en de stichtingen moeten vertrekken. Dat is ze anderhalf jaar geleden al gemeld. „Zij zitten al jaren gratis op het terrein en nemen veel ruimte in beslag. Bovendien zitten zij in gebouwen waar een nieuwe eigenaar snel iets anders van kan maken”, aldus het rijksbedrijf.

Enkele maanden geleden werden de eerste contacten met de gemeente gelegd, hoewel de eerste keus toch was om in Zaandam te blijven. „Haarlemmermeer ontving ons enorm enthousiast. We zijn er niet zuur over, maar we vinden het gewoon een gemiste kans voor Zaanstad.” Dat zegt Arno van der Holst van de Vliegtuigcompagnie, voorheen betrokken bij het Aviodome op Schiphol. Hij heeft het plan om naar Park2,1 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, te komen inmiddels aan de gemeenteraad van Haarlemmermeer gepresenteerd.

In Park21 is het plan aandacht te besteden aan de rijke historie van schepen, treinen, trams en bussen. „Schepen voeren vroeger over het Haarlemmer Meer, bij de drooglegging werden treinen op smalspoor ingezet”, legt Van der Holst de verbinding met het verleden van Haarlemmermeer.

In het museumpark dat er moet komen, komt een smalspoor trein te rijden. Mogelijk krijgt het spoor vertakkingen naar Haarlemmermeerse dorpen rond Park21. De initiatiefnemers zien met hun plan ook mogelijkheden om Amsterdam te ontlasten van de vele toeristen die voor te grote drukte in de stad zorgen.

Deze zomer wordt een haalbaarheidsstudie naar het museumkwartier gedaan en een businessplan opgesteld. Over enkele maanden moet duidelijk zijn of het plan financieel haalbaar is. Het doel is samen te werken met Haarlemmermeerse instanties en stichtingen. Het geld voor het museumkwartier moet komen ’van vele partijen’, zegt Van der Holst.

In Zaandam werden met gratis huisvesting evenementen als het Militaire Weekend georganiseerd, dat jaarlijks duizenden bezoekers trok.

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.