De rijkdom van Nice

Werk van Keith Sonnier in het Mamac.© Holland Media Combinatie

De haven van Nice. Foto Holland Media Combinatie© Holland Media Combinatie

Baie des Anges.© Holland Media Combinatie

De haven van Nice.© Holland Media Combinatie

1 / 4
Nanska van de Laar
Nice

Het wordt wel de hoofdstad van de Franse rivièra genoemd: Nice. Een stad vol grandeur, maar tegelijkertijd ook een intieme stad die keer op keer uitnodigt er terug te keren. Want Nice is een stad met vele gezichten.

De basis voor Nice werd al in de vierde eeuw voor Christus gelegd toen de Grieken Nikaia stichtten, genoemd naar godin van de overwinning Nikè. Vanwege haar ligging aan zee groeide de stad al snel uit tot een drukke handelsplaats.

Die fenomenale ligging aan de Middellandse Zee is goed te zien vanaf la Colline du Château, de heuvel waar de Grieken zich vestigden. Wie hier op zoek gaat naar een kasteel komt bedrogen uit. Het kasteel werd namelijk door de Fransen vernietigd toen zij onder leiding van koning Lodewijk de veertiende probeerden te stad te veroveren. Nice hoorde niet bij Frankrijk tot 1860.

De top van de heuvel biedt een overweldigend uitzicht over de stad, maar het is niet alleen vanwege dat uitzicht de moeite waard om te beklimmen (of neem gratis de lift naar boven, want dat kan ook). De botanische tuin met zijn ’waterval’ is een van de rijkdommen van de stad aan de Baie des Anges (Engelenbaai).

Werelderfgoed

De baai - die zich uitstrekt van Nice tot aan cap d’Antibes - heeft zijn naam te danken aan de vissers die bij het binnenhalen van hun netten ook haaien opvisten waarvan de vinnen hen deed denken aan de vleugels van een engel. Langs die baai loopt ook de beroemde Promenade des Anglais.

Inderdaad het wandelpad van de Engelsen. Die zijn er nu, maar vooral ook vroeger, in groten getale aanwezig. Voor de Britten was Nice in de 18e en 19e eeuw een geliefde plek om te overwinteren. Zij waren in de winter zo ongeveer die enigen die een wandeling langs de kust maakten en het waren ook de Britten die met een voorstel kwamen om een ’echte’ kustweg aan te leggen. Sterker, het was de Britse pater Lewis Way die het project bekostigde.

Nice is nu bezig om de beroemde ’Prom’ - zoals de Promenade des Anglais in de volksmond wordt genoemd op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. Om deze wens voor het voetlicht te brengen van een breed publiek hebben dertien musea in de stad tentoonstellingen ingericht rondom het thema ’Promenade des Anglais’.

Zo is in het Mamac (Musée d’art moderne et d’art contemporain) - waarvan het gebouw met zijn fraaie dakterras alleen al een bezoek waard is - een tijdelijke expositie ingericht met werk van de Amerikaanse lichtkunstenaar Keith Sonnier, waaronder een sculptuur die de ’Prom’ verbeeldt.

Het museum ligt tegen de Promenade du Paillon aan, een 12 hectare groot stadspark met een waterkunstwerk dat een speelparadijs voor de jeugd is. Aan de andere kant van het park ligt het centrale plein van de stad: Place Massena met zijn opvallende ’lantaarns’ van de Catelaanse kunstenaar Jaume Plensa. De zeven - op twaalf meter hoog - zittende mensfiguren verwijzen naar de zeven continenten en zijn vooral bij avond mooi om naar te kijken als ze in verschillende kleuren oplichten.

Matisse

Vanaf de Place Massena duik je zo de oude stad in met zijn smalle straatjes vol winkeltjes en - uiteraard - restaurants. De Cours Saleya is het marktplein van vieux Nice met op de kop, tegen de la Colline du Château aan, het imposante gele Palais de Caïs de Pierlas waar Matisse in 1921 zijn intrek nam.

De kunstenaar die sukkelde met zijn gezondheid kwam naar Nice om te herstellen. Helaas, hij trof het niet, want het regende er een maand lang. Net toen hij op het punt stond zijn biezen te pakken werden de wolken verdreven door de wind en werd Matisse bevangen door de schoonheid van het licht. Hij besloot toen Nice nooit meer te verlaten.

De geest van de kunstenaar waart nog altijd door de stad en zijn werk - evenals een groot deel van zijn nalatenschap - is ondergebracht in het Musée Matisse. Dit museum ligt in de Cimiez, een andere schat in deze stad. Hier zijn de restanten te vinden van de Romeinse nederzetting Cemenelum, waaronder een amfitheater. De Cimiez is ook jarenlang het decor geweest voor het Nice Jazz Festival, één van de grootste jazzfestivals in Europa dat tegenwoordig bij de Place Massena wordt gehouden.

Verkoeling

Cultuurliefhebbers kunnen sowieso hun lol op in Nice, want na Parijs telt deze stad de meeste musea per vierkante kilometer. En als het op architectuur aankomt, is Nice een heerlijke stad om in rond te dwalen. Plof neer op een terras op de Place Garibaldi met rondom de indrukwekkende gebouwen met hun arcaden. Het plein ligt ook vlakbij de haven van Nice die omringd wordt door restaurants en waar ook het bijzondere Café du Cycliste te vinden is. Inderdaad, een café voor fietsers, maar dat tevens de mogelijkheid biedt om na een flinke tocht een verfrissende douche te nemen of fietsreparaties uit te laten voeren. Maar wie op zoek is naar verkoeling kan natuurlijk ook een duik nemen in de Middellandse Zee of kiest voor een schaduwrijke plaats in een van de vele parken. De rijkdom van Nice is onuitputtelijk en maakt dat je er keer op keer naar terugkeert.

Wat & Waar

Nice is gelegen aan de Middellandse Zee in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Nice is de vijfde stad van Frankrijk en telt ruim 347.000 inwoners. Nice ligt op 1353 kilometer van Utrecht. Vanaf Schiphol vliegen KLM en Transavia rechtstreeks op Nice. De reistijd met het vliegtuig is circa één uur en vijftig minuten. www.klm.com en www.transavia.com.

Meer toeristische informatie over Frankrijk:

www.rendezvousenfrance.com.

Over Nice: www.nicetourisme.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.