Stefan Hertmans schildert in woorden

Stefan Hertmans.Foto Michiel Hendryckx

1 / 2
Hanneke van den Berg

Toen Stefan Hertmans (1951) twaalf werd, schonk zijn grootvader hem het gouden zakhorloge dat nog van zijn eigen vader geweest was.

In de onhandige omhelzing om de oude man te bedanken, liet de jongen het klokje vallen op de stenen vloer. Het duurde bijna een halve eeuw voor hij het verdriet van zijn grootvader over het verlies van dit kleinood begreep.

Urbain Martien overleed op 90-jarige leeftijd in 1981, een half jaar voordat zijn kleinzoon zijn eerste boek publiceerde. Maar de man moet het talent van Hertmans herkend hebben, want hij liet juist hem bij zijn dood twee dikke cahiers na met herinneringen aan zijn jeugd, zijn tijd als soldaat in de Eerste Wereldoorlog en zijn grote, jong gestorven liefde.

Dertig jaar had Hertmans niet de moed om de teksten te lezen, wetend dat hij ze daarna niet meer zonder meer terzijde zou kunnen leggen. Nu ligt er ‘Oorlog en terpentijn’, een liefdevol monument voor een man uit een tijdperk dat lichtjaren ver van ons af lijkt te staan, een ’held en een verheven sul’. Urbain rijst uit zijn roman op als een zachtmoedig, gezagsgetrouw man die ondanks alles zichzelf trouw bleef.

Hertmans schildert in woorden, elk woord zorgvuldig afgewogen, subliem van compositie en stilistisch vernuft.

Stefan Hertmans: Oorlog en terpentijn.

Uitg. De Bezige Bij, €19,90.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.