Sancta Maria slachtoffer van zieke grap

Fokke Zaagsma
Haarlem

Alle ouders en leerlingen van het Lyceum Sancta Maria zijn donderdag door rector Edu van Rijn gemaild dat de website van de school was gehackt. In de loop van de dag bleek het niet om een hack te gaan, maar om een gemanipuleerde schermafbeelding van de site. Deze was via social media onder de leerlingen verspreid.

Van Rijn ontving op dinsdagavond bericht dat er een kwetsende boodschap over Marokkanen op de schoolsite was geplaatst. Daar bleef het niet bij: in een volgend bericht op de website stond dat de leerlingen van het Sancta gisteren een lesvrije dag zouden hebben.

Gisterochtend ging de middelbare school er in de hitte van het moment vanuit dat het was gehackt. "Daar moet je natuurlijk gelijk over communiceren", zegt Van Rijn, ook al bleek het uiteindelijk om een zieke grap te gaan. "Beter wel een bericht dan helemaal geen bericht."

Na het bestuderen van de verspreide foto's bleek al gauw dat niemand het systeem heeft gehackt. "Iemand, we weten nog niet wie, heeft een schermafbeelding van de website gemaakt en bewerkt." Daar kwam de school achter nadat het had gekeken naar de tekst en opmaak van de berichten.

"De tekst eindigde met een onprofessionele 'lees meer' en had een ander lettertype dan gebruikelijk. Het is knip- en plakwerk."Toen Van Rijn van de twee berichten hoorde, was hij vooral verafschuwd van de kwetsende boodschap van het eerste bericht. Maar hij was ook verbaasd, want "de schoolsite is goed beveiligd."

De rector wil geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud van beide berichten. "Dit soort teksten horen gewoon niet op de website te staan. Ik wil er niet mee worden geassocieerd. Ik denk niemand niet."

Nu is het zoeken naar de dader begonnen. "We maken er werk van zo gauw mogelijk te achterhalen wie het in zijn hoofd heeft gehaald zoiets te doen."

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.