Geld maakt wél gelukkig

Durk Geertsma

Hoe word en blijf je rijk? Zelfs als gewone loonslaaf in een economische crisis? Dat is vooral een kwestie van geduld, spaarzaamheid en op je centen passen, zegt Erica Verdegaal. In haar boek Waar doen ze het van? geeft ze tips. En speciaal voor ’Werken & geld’ zet zij vijf do’s en dont’s op het gebied van geld op een rijtje.

Een eigen kapitaaltje opbouwen is geen luxe maar pure noodzaak, vindt Erica Verdegaal. De nuchtere personal finance expert met

columns in verschillende kranten en tijdschriften, beschouwt het als haar missie om mensen te helpen zo goed mogelijk voor hun geld te zorgen. Vooral diegenen die juist gruwen van cijfertjes en alles wat ook maar enigszins te maken heeft met de bank, verzekeringszaken, belastingen en ander ’slaapverwekkend’ gedoe. Klinkt je dit bekend in de oren? Let dan op. ,,De weerzin tegen cijfers is vaak zo groot, dat mensen financiële blunders een leven lang niet opmerken", weet Verdegaal. ,,Maar in deze tijd kun je echt niet meer roepen dat geld je niet interesseert."

Volgens de econoom is het huidige Nederland een red-jezelf-maatschappij waarin een goedgevulde spaarpot onmisbaar is. ,,Ons land lijkt steeds meer op de Amerikaanse samenleving: inkomenszekerheid, uitkeringen en pensioenen verkrappen, terwijl vaste lasten explosief stijgen. Een eigen kapitaaltje maakt je in zo’n maatschappij ongevoeliger voor pech en tegenslag. Daarmee kun je het ten minste een tijdje uitzingen, als je op straat komt te staan of als de kinderen gaan studeren. Het voorkomt ook dat er ooit een deurwaarder op de stoep staat." Geld maakt in die zin wel degelijk gelukkig, beweert Verdegaal. ,,We hoeven echt niet allemaal op de lijst van multimiljonairs te staan. Of te denken dat we van een nieuwe auto of badkamer happy worden. Nee, wat ik bedoel is dat een beetje extra geld op de bank mensen kracht geeft en een gevoel van vrijheid. Omdat je in staat bent straks een mooie reis met de kinderen te maken of drie maanden verlof te nemen om een cursus te doen. De hamvraag is natuurlijk: hoe zorg je voor zo’n sappig appeltje voor de dorst?

Voor Werken & geld onthult Verdegaal vijf do’s and dont’s.

1.  Denk niet dat een ander je rijk maakt. ,,Al heeft hij nog zo’n vlotte babbel, nog zo’n mooi pak, vertrouw er nooit op dat een vriendelijke adviseur, financieel expert of verkoper je rijk gaat maken. Als de spaarrente laag is, laten mensen zich eerder verleiden tot vage investeringen zoals in goudstaven, grond of troebele vastgoedobligaties. Laat je niet gek maken. Aanbiedingen met buitensporig hoge rendementen wijzen altijd op verborgen kosten, risico’s, misleiding of oplichting. Beleggen is slechts weggelegd voor mensen die al een buffer hebben voor onverwachte uitgaven of inkomensdip. Een vuistregel is: houd een reservepotje aan van drie- tot zesmaal je maandelijkse uitgaven."

2.  Op de kleintjes letten hoor! ,,Op je geld letten, gaat niet alleen over grote bedragen, maar minstens zo veel over kleine uitgaven. Vanuit kuddegedrag en hebzucht geven we ongemerkt kapitalen uit aan allerlei onnodige dingen. Wie elke dag buiten de deur luncht, is jaarlijks 1.000 euro extra kwijt. Nergens op letten tijdens vakantie kost 1.500 euro per jaar. Fun-shoppen: minimaal 500 euro per jaar. Genieten betekent voor veel mensen nieuwe spullen kopen. Maar die kick is slechts kortstondig. Probeer daarom te ontdekken waar je prioriteiten liggen. Bedenk goed dat de rijken steeds rijker worden door zich arm voor te doen en de armen steeds armer door zich rijk voor te doen."

3.  Jij verdient opslag! ,,De grootste kans op rijkdom maken ondernemers. Die verdienen het meest. Typerend voor rijken is dat ze zich door ondernemingslust en durf uit elke situatie weten te redden. Ontbreekt het je aan die ondernemerszin of heb je gewoon niet zulke briljante ideeën? Blijf dan gewoon werknemer maar doe iets aan je inkomen! Veel werknemers verdienen minder dan ze waard zijn. Als je vindt dat je opslag of een hoger uurtarief verdient, vraag erom. Bluf. Kun je als zzp’er niet goed onderhandelen, laat het een ander voor je doen. Wie meer vraagt, wordt serieuzer genomen. Nieuw personeel of freelancers zoeken en inwerken, kost werkgevers veel tijd en geld. Dan is 10 procent opslag toch zeker een schijntje?"

4.  Zet alles op een rij. ,,Bijna niets kan ons ertoe brengen bezittingen, schulden, belastingzaken en verzekeringen eens een keertje goed te inventariseren en verbeteren. Terwijl het zo’n simpele manier van geld sparen is. Overstappen naar de goedkoopste verzekering scheelt honderden euro’s per jaar. Of switch elk jaar naar de goedkoopste energieleverancier en ontvang steeds een welkomstpremie. Ook mooi meegenomen!"

5.  Denk niet in inkomen maar in vermogen. ,,Een ton salaris zegt niks als alles op gaat aan consumeren en vaste lasten. Rijken meten succes niet af aan inkomen maar aan vermogen. Van inkomen snoept de fiscus namelijk veel meer af (maximaal 52 procent) dan van wat je bezit (1,2 procent per jaar). Wat een rijke aan inkomen overhoudt, geeft hij dan ook niet uit. Hij spaart om het vervolgens te gaan beleggen. Naarmate zijn rijkdom groeit, draait zijn leven steeds minder om inkomsten en steeds meer om het rendement over wat hij bezit."

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.