Bodemsanering nodig bij De Hanepoel in Zwaanshoek

Bart Boele
Zwaanshoek

Er is een bodemsanering noodzakelijk tussen De Hanepoel en de Waltmanstraat in Zwaanshoek. De gemeente Haarlemmermeer verwacht dat de Omgevingsdienst gaat besluiten deze sanering met spoed uit te laten voeren.

Dat er sprake is van bodemverontreiniging in Zwaanshoek is al jaren bekend. Maar die blijkt minder onschuldig dan aanvankelijk werd gedacht: de verontreiniging is namelijk ’in beweging’. Het grondwater met gechloreerde koolwaterstoffen beweegt zich in de richting van de woningen aan de Waltmanstraat en omgeving en heeft de eerste huizen inmiddels bereikt.

De provincie Noord-Holland heeft op grond van de Wet Bodemsanering het label ’ernstig maar niet spoedeisend’ gehangen aan de vervuilde grond in Zwaanshoek. Er is geen onacceptabele blootstelling van de verontreiniging aan mens en dier.

De vervuiling is afkomstig van een lakspuiterij, die voorheen aan de Hanepoel was te vinden. Dat de grond vervuild is, kwam aan het licht bij bodemonderzoek vanwege geplande woningbouw. Daaruit blijkt dat de verontreiniging groter is dan verwacht en ook nog beweegt. ,,Vanwege de omvang, besluit de Omgevingsdienst waarschijnlijk dat deze met spoed moet worden gesaneerd’’, zeggen B en W.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.