Tank Kinheim was leeg

Monne Reitsma
Haarlem

Bij een 2-5 achterstand in de zevende inning leefde Corendon Kinheim even op. Twee mensen uit, maar twee honken bezet en power hitter Kalian Sams aan slag. Met drie slag werd de prof, die de laatste drie wedstrijden van de Holland Series de Haarlemmers versterkte, echter uitgeschakeld. Neptunus toonde daarmee aan de sterkste ploeg van Nederland te zijn en prolongeerde zondag terecht de nationale honkbaltitel.

Zaterdag had Kinheim nog een vijfde wedstrijd afgedwongen door met 8-4 te winnen. Hoofdrollen in die wedstrijd waren weggelegd voor startend werper Tom Stuifbergen en Bryan Engelhardt.

Stuifbergen heerste zes innings soeverein en kreeg pas in de zevende slagbeurt serieus klappen tegen. Pim Walsma volgde hem even aarzelend op, maar wist daarna toch de zege veilig te stellen. Een zege die mede tot stand kwam door twee homeruns van Engelhardt, die in totaal vier punten binnensloeg.

Achterstand

Een dag later was de zege niets meer waard, behalve dan dat het Pim Mulier stadion opnieuw redelijk gevuld was. Binnen één slagbeurt keek Kinheim tegen een 0-4 achterstand aan. Startend werper Glenn Wassink werd op verschillende rake klappen getrakteerd. Routinier David Bergman werd in de tweede slagbeurt op de heuvel geposteerd en hij kreeg ruim vijf innings slecht één punt tegen. Het rechtvaardigde na afloop de vraag of hij niet had moeten starten.

,,David had een blessure aan zijn rug en daarom begonnen we met Glenn’’, legde coach Wim Martinus uit. Ook Bergman zelf gaf aan dat het niet goed zat. ,,Alles deed me pijn. Ik redde het verder ook echt niet meer.’’ Op reliever Arshwin Asjes bepaalde Neptunus de eindstand op 2-6 en daarmee werden de Rotterdammers voor het derde jaar op rij landskampioen.

Pijn

Volgens Bergman uiteindelijk terecht. ,,We konden niet aan Neptunus tippen. We speelden super in de play-offs, maar in de Holland Series leek onze tank wel leeg. Het heeft ook ontzettend veel pijn gedaan dat we Tom door een schorsing van drie wedstrijden moesten missen. Hij is onze aas. Het is ook vrij storend dat de bond de uitspraak een week heeft opgeschoven. Anders was Tom tegen Pioniers geschorst geweest en had hij de eerste wedstrijd van de Series gewoon kunnen starten. Maar dat is achteraf. Er zal bij Kinheim de komende weken veel gesproken moeten worden over volgend seizoen. Ik ga nog een jaar door, maar verder is er nog veel onduidelijk.’’

Vraag

Verschillende spelers zijn inmiddels benaderd. Anderen wachten af wat er gaat gebeuren. Derde honkman Mervin Gario kende een goed seizoen en weet bijvoorbeeld nog niet wat hij gaat doen. ,,Dat is inderdaad de vraag. Maar ik baal eerst van dit verlies. Overigens petje af voor de tegenstander. Zij waren gewoon beter en hadden meer werpers dan wij. Maar ik ben er trots op dat we zo ver zijn gekomen. Trots ben ik ook op publiek dat het hele seizoen is gekomen. Daar heb ik respect voor.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen