Terrorbuur zwaar bewapend

Jacob van der Meulen

De 27-jarige Haarlemmer in wiens flat en kelderbox aan de Edward Jennerstraat gisteren een forse hoeveelheid wapens en explosieven werden gevonden, terroriseerde zijn omgeving al maanden met ernstig gestoord gedrag.

Na een melding van een omwonende werd de Haarlemmer dinsdagavond in zijn woning aangehouden. In de flat werden diverse vuurwapens aangetroffen. De gehele woensdag vond er nader onderzoek plaats. Daarbij stuitte de EOD in de kelderbox op een flinke hoeveelheid explosieven. Daarop werden in de omgeving van de Edward Jennerstraat 30 woningen ontruimd.

Als snel na zijn aanhouding werd de verdachte gezien door een arts van de GGZ die oordeelde dat de man acuut opgenomen moest worden.

De explosieven werden door de EOD in delen afgevoerd naar een nabijgelegen braakliggend terrein en daar tot ontploffing gebracht. De evacués werden in de tussentijd opgevangen in het buurthuis Ringvaart.

Bewoners van de flat verklaarden tegenover deze krant dat de man al sinds zijn komst in maart dit jaar, voor ernstige problemen in de buurt zorgt. Hij zou met zijn gedrag zeer bedreigend overkomen, bewoners volgen en bedreigen. De afgelopen week keerde hij na een afwezigheid van een maand weer terug. Omwonenden zagen hem in militaire kleding lopen. Het gaat om een Nederlandse man. De politie zei gisteren geen terroristische achtergrond in de man te vermoeden.

Woningbouwvereniging Ymere erkent op de hoogte te zijn van de problemen in de flat. ,,Wij hebben de bewoners gevraagd hun klachten op papier te zetten zodat we een dossier konden vormen. Na deze vondst wordt de ontruimingsprocedure in werking gezet.’’

Regionaal 3: Veel klachten

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.