Ohhh

Hans Visser

Wat moeten die jongens samen een lol hebben gehad: Wolfgang en Lorenzo. Ofwel de componist Mozart en tekstschrijver Da Ponte.

Als mannen van de wereld schreven ze een opera waarin twee jongens hun vriendinnen, twee zusjes, testen op liefdestrouw: ’Così fan tutte’, zoiets als: ’dat heb je met vrouwen’. Een practical joke met diepgang.

De uitvoering van deze opera in het Concertgebouw kende dinsdag geen decors. Muziek, spel, kostuums en vertaling vertelden een glashelder verhaal. Ook voor het groepje jongens en meisjes naast mij. Stelletjes die gebiologeerd de opera volgden. In gedachten zag ik ze in dat verhaal staan. Kennelijk zagen zij dat zelf ook. Lachend van zelfvertrouwen zagen de meisjes hoe twee zusjes op het toneel de eerste aanvallen op hun trouw door twee bronstige knapen glansrijk pareerden. De vriendjes in de zaal keken hun meisjes tevreden aan.

Dat veranderde toen de versierpogingen in de opera verhevigden en de weerstand verzwakte. Naast mij zakten de meisjesmonden verschrikt open. Toen de operazusjes definitief de greep op hun hormonen verloren, sloegen de meisjes in de zaal geschrokken de hand voor de mond: ’Ohhh’. Hun vriendjes fronsten. De opera eindigt in vrede met de boodschap: ‘gelukkig is de man die zich door rede laat leiden’. Naast mij klonk een eendrachtige zucht van verlichting.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.