Een ongelukkige samenloop van omstandigheden in seniorenflat Nieuw Meerwijk

Tjaart den Exter wordt in een ’trapstoeltje’ naar boven getild. Foto/Michel van Bergen

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Bewoners van seniorenflat Nieuw Meerwijk in Schalkwijk hebben de afgelopen week meerdere keren geen gebruik kunnen maken van de lift.

Voor sommige bewoners is dit erg lastig. In een seniorenflat kan niet iedereen even gemakkelijk van de trap gebruik maken. Dat bleek wel toen woensdagavond een van de bewoners zichzelf niet naar boven kon helpen.

Kaarten

De 63-jarige Tjaart den Exter kwam om vier uur terug van een middagje kaarten. Op dat moment was de lift er al mee opgehouden. De monteur was tot zes uur ’s avonds aanwezig maar kon niks betekenen. Hij mocht de schacht niet in omdat er asbest werd verwijderd. ’s Avonds om half elf waren er pas hulpverleners aanwezig om hem naar boven te begeleiden.

Reumapatiënt

Den Exter kreeg twee jaar geleden een herseninfarct en hij is reumapatiënt. ,,Ik kan de trapleuningen niet vastpakken, en lopen gaat ook niet zo makkelijk. Dat maakt het voor mij onmogelijk om met de trap drie etages te bestijgen.’’

Tweede keer

Een dag later is de lift nog steeds niet gemaakt. De bewoners zijn daar nogal verbolgen over omdat het al de tweede keer is binnen een week dat de lift het niet doet.

Uitvallen

Door het uitvallen van de lift is het een drukte van jewelste op de trap. Een van de bewoonsters zegt dat iedereen zich vrij wil kunnen bewegen en dat het daarom belachelijk is dat de lift nog niet is gemaakt.

Toeval

Volgens eigenaar Elan Wonen is daar wel een verklaring voor. Volgens woordvoerder Ernst Damen is sprake van ongelukkige samenloop van omstandigheden. ,,Het is pure pech. We zijn in het hele pand bezig met om asbest te verwijderen. Op dit moment gebeurt dat in de liftschacht van de betreffende lift. Dat is puur toeval.’’ De monteur mag de liftschacht pas betreden als de kust weer veilig is.

Defect

Het is volgens de woordvoerder van Elan Wonen toevallig dat de lift afgelopen maandag ook al defect was. ,,Dat is erg vervelend voor de bewoners. Het verschil is dat de schacht toen wel vrij was en de monteur meteen zijn werk kon doen.’’

De lift houdt er bijna nooit mee op volgens Damen. ,,Dat het nu twee keer gebeurt in een week is niet te voorzien.’’

Traplopers

De woningbouwvereniging heeft ’traplopers’ ingezet van schoonmaakbedrijf Aquarel om mensen te begeleiden op de trap. ,,Dit is een standaard procedure in een dergelijke situatie’’, zegt Damen. ,,Zolang de lift nog niet werkt zullen er dag en nacht hulpverleners zijn om bewoners de trap op en af te bewegen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.