Goed huwelijk? Dan slaap je samen en lig je samen wakker

Leonie Groen
Darien (Illinois)

Is zij tevreden over haar huwelijk? Dat zou je ’s nachts moeten merken. Stellen hebben de neiging hun slaap op elkaar af te stemmen. Als zij zich senang voelt is de synchroniteit compleet. Dit zou blijken uit een nieuwe studie van de Amerikaanse Academy of Sleep Medicine (AASM) in Darien (Illinois).

De aard van een relatie bepaalt dus hoe paren slapen. Een goede relatie betekent meer synchroniteit in het slaap-waakritme. Bij goede relaties -dat waren vooral die waarin de vrouw tevreden was- kon je de klok er bij wijze van spreken op gelijk zitten.

Ook werd gekeken naar bedpartners die geen relatie met elkaar hadden. Bleek dat het slaappatroon van mensen die gewoon naast elkaar in bed gelegd waren, veel minder synchroniteit vertoonde.

Het slaappatroon van 46 stellen is tegen het licht gehouden. De mannen en vrouwen moesten uitgebreide vragenlijsten beantwoorden met betrekking tot hun relatie. Daarna werden zij tien nachten lang slapen geobserveerd. Sensoren registreerden wanneer de bedpartners bewogen en wakker werden.

Onderzoeker Heather Gunn van de Universiteit van Pittsburg merkt op dat dit onderzoek heel anders is dan voorgaande: ,,Het meeste slaaponderzoek wordt gedaan bij individuen. Voor de meeste volwassenen is slapen een bezigheid die je met een ander deelt.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.