Plaatjes van Brussel

Rik Ringers in actie.

Asterix en Obelix stormen van de muur af.

Het Belgisch stripmuseum is op zich al een plaatje.

Smurfenkleding aan de waslijn.

Foto Cintha Rood

Stripmuur met een afbeelding uit Ragebol.

Kuifje, Bobbie en Kapitein Haddock op weg naar beneden in de Stoofstraat.

1 / 7
Mirjam van Twisk

Wie Brussel nadert ziet het tweetal boven de stad uitsteken als een baken: stripheld Kuifje en zijn foxterriër Bobbie zijn er vereeuwigd in de vorm van een reclamebord. Het gevaarte zit vast aan Le Lombard: het gebouw van uitgeverij Lombard die jaren geleden het weekblad Kuifje uitgaf. Het is een voorteken van wat bezoekers te wachten staat. Want al zou je er je best voor doen: wie Brussel bezoekt ontkomt niet aan de rijke stripgeschiedenis van België.

Bekende stripfiguren laten in zelfs de meest verlaten hoeken van de stad hun gezicht zien en je struikelt over de beelden, stripfestivals, galeries, musea en winkels: allemaal gewijd aan de zogenoemde negende kunst van Brussel.

Het meest in het oog springend zijn de vijftig muurfresco’s of stripmuren die de stad sieren. De muren zijn niet alleen een uitje voor stripfanaten: ze staan kriskras door de stad, waardoor je in één beweging de leukste wijken en bezienswaardigheden van de stad meepakt. Trek daar overigens wel een (lang) weekend voor uit. Alle muren in een dag zien is zo goed als onmogelijk.

Startpunt

Het Belgisch Stripcentrum of BSC (Zandstraat 20) in Brussel is een ideaal startpunt. Bezoekers worden verwelkomd door een enorm beeld van Guust Flater. Liefhebbers kunnen aan de overkant van dit museum terecht bij het Marc Sleenmuseum (Zandstraat 33-35), vernoemd naar de geestelijk vader van onder andere stripfiguur Nero. Vanzelfsprekend dé plek om zijn oeuvre te bewonderen.

Het stripcentrum is op zich al een plaatje: het is gevestigd in een oud textielwarenhuis dat art nouveau ademt. Naast de vijf permanente exposities biedt het museum een aantal tijdelijke exposities. Liefhebbers van de smurfen kunnen terecht bij een van de vaste exposities in de Peyo-ruimte. Hier vind je, behalve achtduizend originele documenten en een schat aan informatie, een van de meest tot de verbeelding sprekende objecten: een waslijntje met de jurkjes van Smurfin. Het BSC is als eerste museum ter wereld met Google Street View te bezoeken, mocht je liever vanaf de bank door strips willen bladeren.

Om een paar van de pareltjes te bekijken kun je je stripmurentocht vrij centraal houden. De wandeling van de Zandstraat richting de Grote Markt duurt niet lang en brengt je langs de eerste stripmuur van de route: eentje waar je zo aan voorbij zou lopen. Guust Flater hangt met een jojo klierend uit het raam, boven een parkeergarage aan Schildknaapstraat 15. Flater was een van de populairste stripfiguren van zijn tijd. Toen hij ontslagen werd in een van zijn wekelijkse avonturen, stuurden protesterende lezers woeste brieven naar de uitgeverij.

Voorbij de Grote Markt lopen Kuifje en de Kapitein de trap af aan de Stoofstraat. Hoewel veel van de tekeningen speciaal voor de stripmuren werden ontworpen, komt deze afbeelding uit het album De Zaak Zonnebloem. Dat moest ook wel: geestelijk vader Hergé leefde niet meer toen de plannen voor de muur werden bekokstoofd.

Wulps

Wurm je iets verderop door de toeristische meutes rondom Manneken Pis aan je linkerhand, en in de relatief verlaten Eikstraat vind je een van de kleurrijkste tekeningen van de fantasiereeks Roze Bottel. Dit karakter is minder bekend in Nederland, maar het tafereel vol vuurwerk en dynamiek is er eentje om toch even vaart voor te minderen. Al was het maar om de wulps getekende figuur Duifje Vleugelslag: tekenaar Dany wordt geroemd om zijn afbeeldingen van mooie vrouwen. Daar is geen woord aan overdreven. Dany is mede bekend om zijn werk voor de licht erotische stripreeks Rooie Oortjes.

De afbeelding van Rik Ringers aan de Bijstandsstraat 9 is – net als veel andere stripmuren – prachtig in het straatbeeld verwerkt. Het lijkt alsof Ringers zich elk moment via de dakgoot een raam in kan storten. In de roze buurt om de hoek aan Platte-steen is de allereerste stripmuur te zien. Het lijkt alsof de figuren, die in 1991 op het steen werden vereeuwigd, boven de straat uit zweven. Het allernieuwste exemplaar is een ode aan Robbedoes. De Onze-Lieve-Vrouw van Gratiestraat is een eindje uit de route, maar wel een van de meest levendige tekeningen in de reeks.

Ongeacht hoeveel muren je wilt bekijken, sluit je bezoek af met een bezoekje aan het MOOF of Museum of Original Figurines. Liefhebbers vinden er een schat aan beeldjes, verzamelobjecten en originele tekeningen. Wie het museum uitloopt staat direct in het Centraal Station: beter kun je een reis niet plannen.

Veel Nederlandstalige strips kom je in Brussel overigens niet tegen. Toch is de kans dat je nostalgisch naar je stapel stripboeken van vroeger verlangt aanwezig. Een paar exemplaren van huis meenemen is dan ook geen overbodige luxe.

Wat & Waar

Brussel ligt op 177 km van Utrecht. De auto thuislaten is een goed alternatief, want de getekende kant van Brussel ontdek je het beste te voet.

NS international rijdt vanuit Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal dagelijks rechtstreeks naar Brussel. Informatie over tickets en reistijden vind je via www.nsinternational.nl.

Meer over de stripmuren, de wandelingen en achtergrondinformatie is te vinden op:

www.belgie-toerisme.nl

www.comicscafe.be

 www.jije.org

 www.moof-museum.be

www.museeherge.com

 www.stripmuseum.be

www.visitbrussels.be.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.