Vragen over inleveren plastic afval in zakken

Bart Boele

De CDA’ers Erik van der Peet en Mariette Sedee vinden het ’buitengewoon zonde als blijkt dat inwoners met de beste bedoelingen plastic, metaal en drinkpakken scheiden en dit afval alsnog tussen het gewone huisvuil belandt’. Dat heeft omroep NOS gemeld. Het CDA wil van B en W weten hoe het in Haarlemmermeer zit.

De CDA’ers vinden dat de gemeente snel moet handelen als blijkt dat het door burgers gescheiden aangeleverde zogenaamde PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) bij vuilverwerkers gewoon bij het restafval terecht komt.

Volgens de NOS hebben vuilbedrijven al per 1 januari dit jaar aangegeven dat alle afval dat in grijze plastic zakken wordt aangeleverd, wordt beschouwd als restafval. De kritiek van de NOS is dat maar weinig gemeenten dit actief aan burgers melden. In het verleden werden doorzichtige plastic afvalzakken uitgedeeld om afval in te verzamelen. Sinds 2015 moeten de gemeenten dat doen en gebeurt dat vaak niet. Daarom leveren burgers hun plastic aan in grijze afvalzakken.

Het eigen afvalbedrijf van Haarlemmermeer, Meerlanden in Rijsenhout, is lid van de Vereniging van Afvalbedrijven die de NOS opvoert. Van der Peet en Sedee willen daarom van B en W weten of het PMD-nieuws bekend is en of de gemeente al contact heeft gelegd met Meerlanden.

Ze willen weten hoeveel plastic afval er in 2015 en 2016 is ingezameld en wat B en W gaan doen om burgers te informeren over de gewenste doorzichtige zakken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.