Marseille: stad met karakter

Het Mucem en Fort Saint-Jean in Marseille. Foto Holland Media Combinatie/Nanska van de Laar

Fort Saint-Jean in Marseille. Foto Holland Media Combinatie/Nanska van de Laar

Le vieux port in Marseille. Foto Holland Media Combinatie/Nanska van de Laar

Gang in het Mucem van Marseille. Foto Holland Media Combinatie/Nanska van de Laar

Dak van het Mucem en op de achtergrond La Major. Foto Holland Media Combinatie/Nanska van de Laar

Le Panier in Marseille. Foto Holland Media Combinatie/Nanska van de Laar

La Villa Méditterranée. Foto Holland Media Combinatie/Nanska van de Laar

1 / 8
Nanska van de Laar

Het is niet alleen de geschiedenis die van Marseille een aantrekkelijke stad maakt. Zo zijn er tal van bezienswaardigheden, zoals het vorig jaar geopende museum voor Mediterrane en Europese cultuur (Mucem). Winkelen kan onder meer in een van de grootste overdekte winkelcentra (61.000 m2 winkeloppervlakte!) van Europa: Les terrasses du port.

Strijk neer op een van de vele terrassen rond de oude haven voor een verkoelend glas pastis en een bord bouillabaisse.

In 2016 is Marseille een van de Franse steden waar het EK voetbal zal plaatsvinden. Momenteel wordt hard gewerkt aan de afronding van uitbreiding en restauratie van le Stade Vélodrome. Het stadion, in de geboorteplaats van voetbalheld Zinédine Zidane, biedt straks plaats aan liefst 67.000 toeschouwers.

Grote trots

Het is de grote trots van les Marseillais en het hart van Marseille: le vieux port. Een haven - ooit aangelegd door de Grieken - die geschiedenis ademt, maar nog niet zo heel lang geleden - in 1948 - werd hernieuwd. In de Tweede Wereldoorlog werd de haven - tijdens de Slag om Marseille in 1943 - namelijk vrijwel geheel plat gebombardeerd.

Gelukkig bleef de oude stad gespaard en is er in de haven eigenlijk niets dat aan die oorlog doet herinneren. Op de kade verkopen de vissers ’s morgens hun verse waar en rondom de haven is het goed toeven op een van de vele terrassen. Tussen de linker- en de rechteroever vaart een pontje: de ’ferry boat’ (inwoners spreken het uit als bo-at). ’s Avonds paraderen les Marseillais over het plein dat aan de haven ligt. De immense overkapping - een ontwerp van de beroemde architect Norman Foster - rust op acht palen die liefst zestien meter diep de grond in zijn gegaan. Die moeten het kunststuk beschermen tegen de mistral, de krachtige wind uit het Rhônedal.

Op de rechteroever ligt het oudste deel van de stad: Le Panier. Deze wijk dankt zijn naam aan een herberg die ooit zo heette. Nog verder terug in de tijd was het hier waar de Grieken hun kolonie stichtten. Van de Grieken is niets meer terug te vinden en archeologische opgravingen worden nog maar zelden gedaan, enkel als er een gebouw gesloopt wordt. Maar uit de vele geschriften die bewaard zijn gebleven weten we dat op het hoogste punt, nu La Place du Moulin, de akropolis van Marseille gestaan moet hebben.

The French Connection

Le Panier is nu de opkomende trendy wijk van Marseille. Dat was nog niet zo heel lang geleden wel anders. Toen was het een wijk waar je je leven niet zeker was. The French Connection maakte daar de dienst uit en Le Panier gold als het Europees centrum van de drugshandel. Het overlijden van een van de kopstukken van deze Franse maffiabende - Jean-Claude Kella - haalde deze zomer in Frankrijk nog het nieuws.

De sporen van The French Connection zijn inmiddels wel gewist en de wijk is in opmars. Jonge ondernemers en kunstenaars behoren tot de nieuwe bewoners van Le Panier en er zijn verschillende hippe uitgaansgelegenheden. In het voormalig ziekenhuis in deze wijk - het 18e eeuwse Hôtel Dieu - opende vorig jaar het luxe vijf sterrenhotel Intercontinental zijn deuren.

Het boegbeeld van Le Panier is La Major. De kathedraal, in Byzantijnse stijl, is de grootste in zijn soort die in de negentiende eeuw gebouwd werd. Op de andere oever - op 162 meter hoogte - werd rond diezelfde periode de basiliek Notre-Dame de la Garde gebouwd. Deze kerk - door les Marseillais ’la bonne mère’ genoemd - is een van de grootste toeristische trekpleisters van Marseille. Eenmaal boven op de rots is het uitzicht over de stad ook adembenemend.

Fort Saint-Jean

Sinds 2013 - Marseille was toen culturele hoofdstad van Europa - heeft de stad er nog een attractie bij: Musée des civilisations de l’Europe et de la Mediterranee ofwel Mucem. Het indrukwekkende museumgebouw van architect Rudy Ricciotti is gebouwd op de ’J4 pier’, de plek waar tot de dekolonisatie de migranten uit Noord-Afrika Marseille binnenkwamen. Nabij het Mucem staat het voormalig centre sanitaire, waar de migranten werden opgevangen en ingeënt om te voorkomen dat uitheemse ziekten zich in Europa konden verspreiden. In 2013 - na een grondige restauratie - opende het Musée Regards de Provence in dit pand. Het museum herbergt een collectie particuliere kunst van verzamelaars, vooral mediterrane schilderkunst.

Terug naar het Mucem, want dat omvat meer dan het indrukwekkende museumgebouw dat is geconstrueerd uit een nieuw soort beton dat is opgewassen tegen de wind en het zeewater. Een loopbrug verbindt het museum met het Fort Saint-Jean, gelegen aan de ingang van de oude haven. Ook vanaf dit fort met fraaie tuin, dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd, is er een schitterend uitzicht over de stad, maar ook over de zee.

Cruisehaven

Even spectaculair om te zien en onderdeel van het Mucem is La Villa Méditerranée. Het gebouw - een ontwerp van architect Stefano Boeri - heeft een overstek van maar liefst 36 meter en brengt land en zee met elkaar in dialoog.

En die zee is altijd van groot belang geweest voor Marseille, vroeger voor de handel en vandaag de dag voor het toerisme en de watersport. De stad geldt als een van de belangrijkste cruisehavens van Europa en kent de grootste jachthaven van Frankrijk. En met het grootse stadsrenovatieproject Euroméditerranée - dat in 1995 van start is gegaan - laat Marseille zien een stad in ontwikkeling te zijn. Een stad die meer dan de moeite waard is om te ontdekken en om verliefd op te worden. Marseille is een stad met karakter.

Wat & Waar

Marseille is de oudste stad van Frankrijk en is - na Parijs - de tweede stad van Frankrijk. De stad telt ruim 800.000 inwoners. Marseille is de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en is gelegen in de Provence aan de Middellandse zee. Vanaf Schiphol gaan er dagelijks vluchten naar Marseille. De reistijd met het vliegtuig is circa twee uur. De luchthaven van Marseille ligt op zo’n 25 kilometer ten noordwesten van de stad. Er is een shuttleverbinding tussen de luchthaven en het centrum van Marseille.Met de auto is de reisafstand vanaf Utrecht ruim 1200 kilometer. Met de TGV Méditerranée is Marseille vanuit Parijs in drie uur bereikbaar.

Eten en drinken

Marseille heeft genoeg te bieden voor wie van eten en drinken houdt. Een leuke wijnbar, met achter de toog de goedlachse Georges die vijf jaar in Haarlem heeft gewoond, is La Part des Anges (www.lapartdesanges.com). Een prima plek voor een aperitief of een laat afzakkertje.

Wie van de Franse bistrokeuken houdt, is bij Le Julien (www.lejulien.com) aan het goede adres. Hier serveren ze Franse klassiekers als steak tartare en foie gras de canard. Ook Le Malthazar (www.malthazar.com) is een bistro, maar hier geeft de keuken een moderne twist aan authentieke gerechten.

Wie ongedwongen op een terras wil genieten van een pastis - het aperitief dat zijn oorsprong vindt in de haven van Marseille - is bij Le Petit Pernod aan de kade van le vieux port aan het goede adres. Ook aan deze kade is La Maison du Pastis (www.lamaisondupastis.com) te vinden waar naast 75 verschillende soorten pastis ook het lokaal gebrouwen bier La Gacole verkrijgbaar is.

En natuurlijk is Marseille de stad om bouillabaisse te eten. Deze rijk gevulde vissoep staat bij vrijwel ieder restaurant op de kaart. Wie wil proeven van de echte bouillabaisse doet er goed aan een restaurant te kiezen dat is aangesloten bij La charte de bouillabaisse (het gilde), zoals restaurant le Rhul (www.hotel-restaurant-le-rhul.com).

Slapen

Slapen met uitzicht over de oude haven? Dan is Grand Hotel Beauvau (www.mgallery.com) een aanrader. Het hotel bestaat al sinds 1816 en heeft veel beroemdheden te logeren gehad, onder wie George Sand, Chopin en Paganini.

In de wijk Le Panier is het bijzondere hotel Aux Vieux Panier (www.auvieuxpanier.com) te vinden. Dit hotel telt maar vijf kamers die eens per jaar opnieuw worden ingericht, waarbij kunstenaars de vrije hand krijgen.

Liefhebbers van architectuur kunnen terecht in Hotel Le Corbusier (www.gerardin-corbsier.com) in de Cité Radieuse in het achtste arondissement van Marseille. La Cité Radieuse is een wooncomplex uit 1952 dat werd ontworpen door de bekende architect Le Corbusier.

Voor meer informatie over Marseille: www.marseille-tourisme.com Informatie over Provence-Alpes-Côte d’Azur: www.tourismepaca.fr  Voor algemene informatie over Frankrijk: www.rendezvousenfrance.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.