’Als u zegt dat er wat te zien is, dan is dat zo’

Koning Willem-Alexander en Marjan Scharloo verrichten de openingshandeling© Foto ANP/Olaf Kraak

Leontien van Engelen
Haarlem

Door het in werking stellen van een elektriseermachine heeft koning Willem-Alexander woensdag het Lorentz Lab in Teylers Museum in Haarlem officieel in gebruik genomen. De handeling gebeurde niet in het lab zelf, dat is te klein om het aantal genodigden te herbergen, maar in de oude Gehoorzaal.

Het fonkelnieuwe Lorentz Lab is een eerbetoon aan natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). Het was Lorentz zelf die hier vertelde over zijn onderzoeken op natuurkundig gebied toen hij in dienst was van het Haarlemse museum. Het voormalige laboratorium is gelegen tussen de Ovale Zaal in het museum en het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst, uit wiens nalatenschap het museum werd gesticht. De ruimte is na uitgebreid onderzoek grondig gerenoveerd en teruggebracht naar de tijd van Lorentz en is vanaf donderdag te bezoeken als onderdeel van de theatrale tour De Lorentz Formule.

Voor het officiële moment daar was, interviewde Diederik Jekel, zelf wetenschapsjournalist, Erik Verlinde. Deze hoogleraar Theoretische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam werkt aan een theorie die een een nieuwe kijk op de zwaartekracht moet geven en werd daarover door Jekel aan de tand gevoeld. Drie leerlingen van het Ichtus Lyceum uit Driehuis vertelden over hun toekomstplannen waarin wetenschap een grote rol speelt.

Leemte

Museumdirecteur Marjan Scharloo had al eerder aangestipt dat het lab ook een onderwijsfunctie krijgt. ,,Op veel scholen is de amanuensis (onderwijsassistent) wegbezuinigd. Wij willen in die leemte voorzien.’’ Schoolklassen kunnen lessen volgen en experimenteren in het Lorentz Lab.

Koning Willem-Alexander probeerde met Marjan Scharloo een elektriseermachine aan de praat te krijgen met het doel een kleine vonk op te wekken.

De verheugde uitroep ’Ja!’ van Willem-Alexander toen het vonkje ontstond, was voor Diederik Jekel voldoende: ,,Als iemand van het koningshuis zegt dat er wat te zien is, dan is dat zo’’, waarmee de opening een feit was.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.