Langs Polderbaan staat echte spotterssnackcar

Snackkarman Eduard Boot schenkt heel wat koffie op een dag.

Snackkarman Eduard Boot schenkt heel wat koffie op een dag.

Paul van der Kooij
Vijfhuizen

De snackcar van de familie Boot is een echte spotterscar. De spottersplek bij de Kaagbaan was de eerste vijfentwintig jaar de standplaats. Toen die plek in 2008 dichtging, verhuisde de wagen mee naar de plek tussen IJweg en Polderbaan.

,,Zeker in het begin viel het niet mee. We hadden hier 95 procent minder klandizie. Daar kwamen op een zondag, de drukste spottersdag, gemiddeld tienduizend mensen. Men stond zelfs te wachten om er op te kunnen’’, begreep zoon Eduard (22) van vader Eddy (51).

,,We waren daar ook iedere dag open. Hier alleen in de vakantie, van elf tot ongeveer vijf uur. De rest van het jaar staan we er alleen tijdens de weekeinden.’’

Vanaf het moment dat Eduard er in 2009 bij kwam, vond hij het prachtig. Niet zozeer omdat de Hagenaar een spotter is, maar meer door de contacten en de sfeer. Die kan, bij de komst van een bijzonder vliegtuig, hectisch zijn.

Neem de keer dat rockband Iron Maiden met een eigen vliegtuig naar Schiphol zou komen en de fans pas op het laatste moment begrepen dat ze bij de Polderbaan moesten zijn.

Vaak ook heerst er de sfeer van een dagje uit of een relaxte vakantie. Door ’ouderwetse’ prijzen te hanteren in hun snackkar, willen de Booten ervoor zorgen dat zo’n dagje ’ook financieel leuk blijft’ en niet iedereen aan de koelbox gaat.

KLM-piloot Mark Segers, Bobbi (1,5) en echtgenote Nikki spotten met een patatje.

KLM-piloot Mark Segers, Bobbi (1,5) en echtgenote Nikki spotten met een patatje.© Foto’s Paul van der Kooij

Een patatje zonder kost daarom 1,50 euro, met mayo twee euro. En voor een euro heb je al een frikandel of kroket. Of een bak prima koffie. Niet voor niets komt iedere zondagochtend een club van een man of twintig hier koffie drinken.

Voor vijf euro zijn er ook verrekijkers te koop. Een geintje voor de meegekomen kinderen. Zien die de groten en hun lenzen, dan willen ze ook wat om hun nek hebben. Ook laat snackcar De Polderbaan bijna wekelijks een nieuwe ansichtkaart maken.

De schrijfkant bevat steevast een routebeschrijving naar de plek die zoveel moeilijker te vinden is dan zijn voorganger bij de Kaagbaan. Op de cover prijkt altijd weer een ander vliegtuig. ,,Kinderen die hier komen, zeggen vaak: ’Vliegtuigkaart, vliegtuigkaart’.’’

Piloot

Vliegtuigen zijn er ook op de toonbank en boven de frituur. ,,Soms kopen we er eentje. Vaak ook krijgen we ze. Want hier komen ook veel stewardessen en piloten.’’

Vandaag is KLM-piloot Mark Segers er, met echtgenote Nikki en zoontje Bobbi (1,5). Praten doet de peuter amper. Maar als hij vanuit hun tuin in Heemstede een vliegtuig spot, gilt en wijst hij vol enthousiasme.

,,Laten we maar eens naar de spottersplek gaan’’, redeneerden pa en ma. Gezien het enthousiaste onthaal dat ieder vliegtuig ten deel valt, lijkt het idee in de smaak te vallen. Net als het patatje speciaal.

Alleen de vele wespen blijken een minpuntje. Volgens Eduard heeft dat met de vuilnisbakken te maken die aan de randen van de spottersplek staan. ,,Iedere zondag puilen die weer uit.’’

Ook de mobiele wc’s zouden wat vaker geleegd mogen worden. ,,Maar verder is het hier prachtig. Zegt het voort.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.