Feestweekend speeltuin Vogelenzang: nachtje slapen naast een nieuw toestel

Kinderen klimmen en klauteren op de nieuwe toestellen.© United Photos/Rob van Wieringen

Annemieke Windt
Vogelenzang

Duinweide is al zestig jaar een speeltuin van en voor de Vogelenzangers.

Eind jaren vijftig stelde de familie Barnaart de grond voor de speeltuin ter beschikking aan het dorp om er een speelplek voor de kinderen van te maken.

Afgelopen zaterdag en zondag vierde de speeltuin met een feestweekend het jubileum. Christine en Alexandra Barnaart mochten bij de start van de feestelijkheden de twee nieuwe speeltoestellen dopen.

Dat liep niet helemaal zoals het bestuur had gehoopt. ,,De fles heeft het niet gehaald”, krijgt penningmeester Rob Rolvers kort voor de officiële handeling te horen.

Gehard suiker

De speciale fles, gemaakt van geharde suiker en gevuld met confetti, was al kapot voor hij met een klap tegen het klimtoestel in de vorm van een boot kon worden gegooid. Op het laatste moment moeten er nog een paar flessen champagne thuis worden opgehaald. De zussen mogen nu champagne spuiten. ,,Het is toch zonde, je kunt het beter drinken”, vindt Alexandra.

De band tussen de speeltuin en de familie Barnaart is er nog steeds, al kunnen de zussen zich niet herinneren of ze zelf ooit in Duinweide hebben gespeeld. ,,Vast, maar ik kan me dat niet meer herinneren. Er was een mooi plein bij de school waar we naartoe gingen”, zegt Christine Barnaart.

Volgens Rolvers betaalt de speeltuinvereniging nog jaarlijks huur voor het gebruik van de speeltuin. ,,We maken ieder jaar 91 cent over, geloof ik.”

Kampvuur

Het draait bij de feestelijkheden om de kinderen. Overal op het grasveld van de speeltuin zijn ouders met hun kinderen bezig om tenten op te zetten. Voor de gelegenheid mogen veertig kinderen, begeleid door vijfentwintig ouders, een nachtje op het terrein slapen. ,,We hebben verhalen en een kampvuur vanavond en morgen voor ouders en kinderen koffie met gebak.”

De speeltuin heeft ook een eigen vlag, ontworpen door Anouk Kalshoven en Isa Wolff: spelende kinderen hand in in hand onder een stralend zonnetje.

De officiële feestelijkheden gaan aan een deel van de kinderen voorbij. Ze klauteren op het nieuwe springtoestel, hangen in de touwen en glijden van de glijbaan naar beneden. De nieuwe toestellen vallen op: tussen de oudere metalen buistoestellen steekt het nieuwe hout fel af. ,,Je ziet dat toestellen nu veel natuurlijker zijn”, weet Rolvers.

De speeltuin is een belangrijk onderdeel van het plan Vitaal Vogelenzang en moet mogelijk binnen een paar jaar verschuiven. Rolvers: ,,We zijn al een keer opgeschoven, dus dat zal nu ook wel goed komen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.